Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Högern i EU ute på djupt vatten

27 JUNI 2014. EU-TOPPMÖTET.

Det är bara drygt två veckor ­sedan Fredrik Reinfeldt välkomnade ledarna för Tyskland, Storbritannien och Nederländerna till Harpsund för en roddtur.

Tanken var att visa ledarskap och enighet bland annat inför valet av ny ordförande i EU-kommissionen. Det visade sig att statsministern, om uttrycket tillåts, gav sig ut på lite väl djupt vatten.

Nu är alla ovänner.

Reinfeldt bytte fot

Tillsammans med David ­Cameron har Fredrik Reinfeldt hela tiden argumenterat mot Jean-Claude Juncker som ny ordförande i EU-kommissionen. I onsdags bytte Reinfeldt fot, på sittande EU-nämnd, utan att berätta­ för någon i förväg.

Sveriges regering tycker fortfarande att Jean-Claude Juncker är en dålig kandidat men tänker ändå rösta på honom.

Hela bråket går tillbaka på att medlemsstaterna i Lissabon­fördraget gav Europaparlamentet en tyngre roll när den viktiga­ posten som ordförande i EU-kommissionen ska utses.

Inför EU-valet lanserade de olika partigrupperna så kallade ”spetskandidater”. Avsikten var att låta väljarna vara med och utse vem som ska leda kommissionen.

Juncker, tidigare premiärminister i Luxemburg, var EPP:s, alltså den europeiska högerns, ”spetskandidat” till ordförande i kommissionen.

Fälldes av spionskandal

EPP vann valet, och Jean-Claude Juncker gör nu anspråk på uppdraget. Men flera länder, däribland Sverige, har varit kritiska.

Dels har man ifrågasatt systemet med ”spetskandidater” och tycker att stats- och regeringscheferna ska få bestämma själva.

Men kritiken handlar även om Jean-Claude Juncker som person. Han var en av arkitekterna bakom euron, fick avgå som premiärminister efter en spionskandal och vill samla mer makt i Bryssel.

Men kritikerna har samtidigt blivit systemets fångar, det blir konstigt att säga en sak före valet och sedan strunta i det efteråt. Därför pekar allt på Jean-Claude Juncker, även om få egentligen vill ha honom.

Europas höger har trasslat till det rejält för sig, något andra partier kan utnyttja för att få igenom sina hjärtefrågor.

För när EU:s stats- och regeringschefer fattat sitt beslut senare i dag ska Europaparlamentet säga sitt. Där har den socialdemokratiska partigruppen, Soc & Dem, chansen att ställa tydliga krav. Jean-Claude Juncker behöver nämligen deras röster för att bli vald.

S-gruppen bör ställa krav

Det S-gruppen bör kräva i utbyte är nya regler på EU:s arbetsmarknad. Vill Juncker bli vald måste han lova att ändra reglerna så att de skyddar även arbetstagarnas rättigheter. Svenska löner och villkor ska exempelvis gälla för alla som jobbar i Sverige.

Annars bör hela den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet rösta ner honom.

Följ ämnen i artikeln