Utan personal bryter äldreomsorgen ihop
Har högst sjuktal i landet
De högsta sjuktalen på svensk arbetsmarknad finns varken på byggen eller vid några löpande band. Det är i äldreomsorgen störst andel av personalen är sjuk.
För två år sedan, 2017, var nästan 15 procent av personalen på landets äldreboenden borta från jobbet på grund av sjukdom. Sedan dess har det blivit lite bättre, men verksamheten toppar fortfarande statistiken.
Tidningen Kommunalarbetaren har i sitt senaste nummer rest till Malå. Kommunen i Västerbotten är en av dem som ligger i toppen av statistiken när det gäller ohälsa bland personalen på äldreboenden.
Kommunens personalchef Lars Ekberg säger till Kommunalarbetaren att han inte är säker på vad det beror på.
– Hade vi vetat det hade vi kunnat göra något åt det.
Långa arbetspass sliter
Undersköterskorna på äldreboendet Sörgården har däremot inga problem att peka ut orsakerna till de höga sjuktalen. Det handlar inte om att engagemanget skulle fattas, däremot om brist på personal och om långa arbetspass som sliter ut de anställda.
– Du ska hinna med mer saker men med samma personal, säger Doris Lundgren till Kommunalarbetaren.
– Om jag slutar 21.30 och ska vara på jobbet igen 06.45 dagen efter blir det för kort tid för vila, säger Marlena Önnerlöv.
Det är vardagen bakom den sammanfattning av drygt 1200 arbetsplatsinspektioner som Arbetsmiljöverket publicerade tidigare i år. För hög arbetsbelastning, för små resurser och tid som inte räcker till, konstaterade myndigheten då.
Det fattas helt enkelt pengar och personal.
De äldre blir snabbt fler
Det är alltså läget i dag. De närmaste åren, när antalet riktigt gamla växer snabbt, kan göra situationen ännu värre. De närmaste åren skulle äldreomsorgen behöva 50 000 fler anställda. Och 20 000 tusen som pensioneras kommer att behöva ersättas.
De människorna kommer inte att finnas om inte arbetsvillkoren och personalens möjligheter att påverka blir bättre. Ytterst kommer landet äldre att drabbas.
Omsorgen och kommunerna måste stå överst på dagordningen när regeringen och samarbetspartierna nu slutförhandlar budgeten.
I Malå berättar Doris Lundgren om ett försök med arbetstidsförkortning som genomfördes för drygt tio år sedan. Då gick sjuktalen ner. Personalen kunde själva påverka schemat inom arbetslaget. Bland annat innebar det att de anställda alltid kunde få två lediga dagar i följd.
– Det var lyxigt, säger hon till Kommunalarbetaren.
Två dagars ledigt i följd. Det kan inte vara orimligt.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.