Ränta på sparkontot? - du måste skämta
Bankerna blåser dig när bolånen blir dyrare
Efter att riksbanken höjde styrräntan var bankerna snabba på att höja bolåneräntorna. Sparräntorna har å andra sidan inte höjts i samma takt. Affärsmässigt är det inte så konstigt, på det här viset kan de tjäna miljoner på sina kunder.
Storbankerna förklarar det med att marginalerna på bolånen har minskat. Ett aningen magstarkt argument med tanke på att bolåneräntorna nästan fördubblats på bara några månader.
Arvet från de folkliga sparbankerna verkar vara som bortblåst.
Svenskar byter inte bank
Att höja sparräntorna vill bankerna helst inte göra. Däremot höjer de gärna bankdirektörens lön hej vilt.
De vet nämligen att ungefär 39 procent av alla svenskar aldrig bytt bank. Vilket innebär att de inte behöver vara särskilt oroliga för att förlora kunder. Som kund förlorar du tusentals kronor på det. På de premisserna måste det vara rätt härligt att vara bankdirektör idag trots allt.
Självklart ligger det i bankernas intresse att behålla marknadsandelar och då vill man inte frivilligt göra det lättare för kunderna att byta bank. Därför är det viktigt att just underlätta för människor att jämföra räntor och byta bank. Idag är den processen onödigt lång.
Rika gynnas mest
Flera svenska hushåll har det oerhört knapert just nu. Det är också så att du som arbetare förmodligen har sämre utgångspunkt att förhandla till dig en bra ränta. Inte för att du är en dålig förhandlare utan för att systemet är skräddarsytt på det viset.
Storleken på lånet du kunde få med din lön och hur mycket du kan spara, är inte tillräckligt för att bankerna ska kunna tjäna pengar på dig. Istället gynnas ironiskt nog höginkomsttagare med större lån.
Trots att det knappast är de som är i störst behov av ränterabatter. Bankerna har på så sätt länge missgynnat låg- och medelinkomsttagare. Att dra ut på att höja sparräntorna är ytterligare ett beslut som missgynnar vanligt folk.
Om 39 procent av befolkningen börjar flytta på sina innehav kommer det definitivt få en och annan bankdirektör att bli nervös. Kanske tänker de till innan de försöker blåsa dig igen.