Svenska modellen lever fortfarande
För mindre än en vecka sedan talade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson om den svenska arbetsmarknadsmodellens död.
– Den har aldrig varit så hotad, sa Johansson.
Oron orsakades av en diskret läcka från maktens korridorer i Bryssel. Det handlade om ett nytt regelverk för européer som arbetar i ett annat EU-land.
På EU-svenska kallas det utstationering, och just det har varit en stötesten i den svenska relationen till unionen i mer än ett årtionde.
I Sverige är det nämligen inte staten som bestämmer lönerna. För att inte utländska företag ska kunna pressa ner lönerna och få konkurrensfördelar måste facken ha möjlighet att agera.
Den rätten är redan begränsad, och med förra veckans förslag skulle situationen bli mycket värre.
Lyckades med mycket
Svenskt Näringsliv, TCO, Saco och LO gjorde gemensam sak för att stoppa planerna. EU-parlamentarikern Marita Ulvskog twittrade intensivt och den svenska regeringen lovade genom arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att göra allt för att ändra förslaget.
Tjänstemän från det svenska regeringskansliet har arbetat hela helgen för att påverka Bryssel.
I går presenterade EU-kommissionen sitt förslag, och det tycks som om Ylva Johansson faktiskt har lyckats med en hel del.
Hon sammanfattade i går de svenska framgångarna i tre punkter:
Det blir nya regler.
Det blir möjligt att ställa krav på likvärdig ersättning, inte bara minimilön.
Den svenska modellen erkänns av EU-reglerna.
Möjligt med en moderat?
Nu återstår analyser, veckor av förhandlingar och månader av debatt. I frågor som denna bor djävulen i detaljerna. För dagen ser det ändå ut som om regeringen försvarat den framgångsrika svenska arbetsmarknadsmodellen.
Hade en moderat arbetsmarknadsminister klarat det? Hade hon eller han velat?
Ibland är det viktigt vem som sitter i regeringen.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.