Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

EU:s kris är en skattesmitare

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var tidigare både premiär- och finansminister i Luxem­burg. Enligt läckta dokument har landet hjälpt internationella företag att smita undan skatt.

I början av november avslöjades hur den statliga skattemyndigheten i Luxemburg hjälpt hundratals internationella företag med aggressiva skatteupplägg.  Med ­benägen hjälp av myndigheterna har bland annat läskgiganten Pepsi, möbeljätten Ikea, banken SEB och riskkapitalisterna EQT lyckats minska sin skatt ­rejält. Vissa storbolag har till och med lyckats så bra med sitt trixande att de ­inte betalar en spänn i bolagsskatt.

För bolagen är förstås det där en aning besvärande. Att man är girig och kalkylerande är trots allt inget som stärker ­varumärket.

Undergräver trovärdigheten

De läckta dokumenten bearbetas just nu av hundratals journalister runt om i Europa och kommer att fungera som under­lag till granskningar och avslöjanden under ett tag.

Det hela är också besvärande för Jean-Claude Juncker, mannen som sedan den 1 november är EU-kommissionens ordförande.

Kristdemokraten Juncker var nämligen både premiär- och finansminister i Luxemburg den period de läckta dokumenten omfattar.  Han var, så att säga, ledare för en ekonomi som byggts på att hjälpa multinationella företag att slippa skatta.

Både vänstergruppen och högerextremister i Europarlamentet har separat samlat namnunderskrifter för att kunna lägga fram ett misstroendevotum mot Juncker. Nästa vecka hålls så omröstningen i parlamentet, men Juncker lär inte ­falla. Kristdemokrater, socialdemokrater och liberaler tros sluta upp kring honom.

Det gör knappast under för trovärdigheten i EU-projektet.

När Jean-Claude Juncker fördes fram som ordförande i EU-kommissionen så var det med prat om ökad demokratisk legitimitet. Han var det folkvalda parlamentets man, representerade den största partigruppen och därmed de euro­peiska väljarna på ett helt annat sätt än ­föregångaren José Manuel Barroso.

Uppmanar till investeringar

Den EU-kommission Juncker leder har alldeles nyligen skrivit ned sin tillväxtprognos för euroområdet. Från Inter­nationella valutafonden, IMF, kommer kravliknande uppmaningar till EU-länderna att göra kraftfulla investeringar i infrastruktur, hållbar energi och utbildning för att få i gång tillväxten, bekämpa ojämlikheten och knäcka arbetslösheten.

De skattemiljarder som storföretagen fifflat undan med hjälp av luxemburgska myndigheter skulle kunna utgöra stommen i en sådan investeringsplan.

Det där begriper förstås en sådan som Jean-Claude Juncker. Det var därför han i sin kampanj för att bli kommissionsordförande pratade om vikten av att främja schyst skattekonkurrens mellan EU:s länder och att komma åt skatteflykt.

Men frågan är om Juncker begriper hur osedvanligt illa skickad just han är att ­göra något åt problemen.

Följ ämnen i artikeln