Mellanlagringen som krymper era snoppar

Greenpeace hade rätt.

Vi har inga papperskorgar här på Aftonbladet.

Tanken är att vi ska gå med våra sopor till återvinningsstationen som ligger ungefär hundra meter från min arbetsplats. Om jag bara vill kasta en äppelskrott är det lite närmare. Ungefär 25 meter.

Avståndet innebär att många av oss utvecklat ett helt ­system för mellan­lagring av sopor på ­eller under ­våra skrivbord. Lite som i Neapel faktiskt – fast inomhus.

Någon gång om dagen går vi till äppelskrott­stationen som är närmast och kastar alltihop: lite papper, en kartong, en Coca Cola-burk, en trasig mobilladdare och så skrotten.

Jag vet, vi borde skämmas. Sopor ska hanteras, sorteras och återvinnas. Vi måste ta ­ansvar.

Post-it-lappar ska inte blandas med tidningspapper. Kartonger ska kastas för sig och mobil­laddaren hör till gruppen farligt avfall, som aldrig någonsin ska hamna i de vanliga soporna.

Laddaren är delvis av metall och mjuka plastsladdar kan också innehålla ftalater som läcker ut och tas upp av människokroppen. Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. Några av dem är så skadliga att de finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen.

Det finns ftalater som kan påverka testiklarna och skada den mänskliga fortplantningen. Det har vi vetat länge. Varningen ligger på Kemikalieinspektionens hemsida.

Miljöorganisationen Greenpeace larmade om de hormonstörande ämnena redan för år 17 år sedan. På stora reklamtavlor visade organisationen upp ett manligt skrev med en ­liten förkrympt snopp. Ja, ni ser bilden här på ­sidan. När den lanserades 1995 växte ångesten i varje man, många slog i från sig. Men så här i efterhand kan man konstatera att vi borde ha lyssnat på Greenpeace redan då.

Även om själva storleken sannolikt består är mannens fertilitet i fara.

De hormonstörande ämnena hotar våra barn, barnbarn och hela djurlivet. Vi utsätts för ­tusentals ämnen och flera ­ämnen tillsammans kan ge cocktail­effekter vi inte har en aning om i dag. Ansvariga ­politiker i Sverige och EU måste fasa ut de farliga kemikalierna.

I veckan diskuterades frågan på det globala miljömötet i Stockholm.

Industrin måste också ta sitt ansvar och ersätta farliga och misstänkt farliga ämnen.

Vi konsumenter kan välja miljömärkta varor. Vi kan också bli noggrannare när vi kastar våra sopor. ­Farliga ämnen hör inte hemma i något kretslopp.

Men det förutsätter en praktisk sop­hantering. Det måste vara lätt och enkelt att sortera sina sopor både i bostads­områdena och på jobbet.

Följ ämnen i artikeln