Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Poliser ska inte jaga nyhetskällor

Linn, 28, är en av de cirka 2 000 kvinnor som fanns i polisens register.

– Vi ska ha tålamod och inte döma för mycket utan låta granskande myndig­heter titta.

Så sa Mats Löfving, länspolismästare i Stockholm, om att Södertörnspolisen i Stockholm i tio års tid fört register över kvinnor som hotats och misshandlats.

Ni minns väl?

Det var i december som Ekot vid Sveriges Radio avslöjade att polisen registrerat över 2 000 kvinnor – brotts­offer, inte misstänkta för brott, nota bene – och uppgifter om deras livssituation, anhör­iga och diagnoser.

Registret lades ned och Datainspektionen inledde en granskning.  Södertörnspolisen har även anmält sig själv för att låta en åklagare pröva om något fel begåtts. Man skulle låta ”granskande myndigheter titta”, som Mats Löfving uttryckte det.

Fler har velat titta.

Letar efter källorna

Nu finns det misstankar om att någon inom polismyndigheten försöker hitta Ekots källor till

avslöjandet om kvinno­registret. Justitiekansler, JK, Anna Skarhed har därför startat en förundersökning om misstänkt brott mot efterforskningsförbudet.

Efterforsknings­för­budet är reglerat i yttrandefrihetsgrundlagen och innebär att chefer och andra företrädare på statliga eller kommunala myndigheter inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media.

Behöver inte fler brott

Förbudet finns där för att människor ska våga berätta om oegentligheter. Förbudet finns där för att garantera och skydda­ människor anonymitet.

Det här borde väl svensk polis veta?

Ja, absolut. Därför får man väl hoppas att JK:s förundersökning visar att misstankarna var fel.

Farsen som är kvinnoregistret behöver verkligen inte ytterligare möjliga lagbrott.

Följ ämnen i artikeln