Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Reinfeldt struntar i gamla och sjuka

Uppdaterad 2011-11-15 | Publicerad 2011-11-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 14 november 2011 – Äldrevården

Får klara sig själva Reinfeldts Sverige sviker de äldre som mer och mer får förlita sig på hjälpsamma släktingar.

En majoritet av de allra äldsta får ingen offentlig omsorg över huvud taget.

I borgerlighetens nya tuffa Sverige drabbas inte bara sjuka och arbetslösa. Under de senaste decennierna har de riktigt gamlas möjlighet att få hjälp halverats.

Det är fackförbundet Kommunal som i dag avslöjar att samhällets kostnader för äldrevården har skurits ner, trots att allt fler blir allt äldre. Minskningen gäller både i faktiska tal och som andel av BNP. Om man till det lägger att privata vårdföretag plockar ut höga vinster inser man snart att det inte blir mycket kvar till de gamla.

Får förlita sig på släkten

1980 fick 62 procent av de över 80 år någon form av omsorg, i dag är den siffran nere på 37 procent.

1980 fick 40 procent av de gamla hjälp av någon anhörig som de inte bodde ihop med.

I dag får 67 procent förlita sig på släkten.

100 000 personer (läs döttrar) tvingas i dag gå ner i arbetstid eller sluta jobba för att ta hand om sina gamla föräldrar. Det är Fredrik Reinfeldts arbetslinje det.

I många kommunala riktlinjer står det i dag att tjänstemännen först ska undersöka om det inte finns anhöriga som kan ta ansvar för de gamla. Och då handlar det inte om att barnen ska komma på kaffebesök, utan om att ta ansvar för omsorg, medicinering, dusch, matlagning, tvätt och städning.

Ingen vill ha de gamla

I dagens ungdomsfixerade samhälle pratas det mycket om småbarnsfamiljernas livspussel. Få nämner att medelålders kvinnor stressar minst lika mycket mellan jobb och föräldrar. För dem går det dåliga samvetet aldrig över.

Men värst är det givetvis för de gamla. Många är multisjuka och i dagens slimmade vårdapparat finns ingen plats för den som har mer än en diagnos. Gamla människor skickas mellan avdelningar där ingen vill ha dem och det blir barnen som får agera vårdkoordinatörer.

Vård anpassad för friska

I gårdagens ”Dokument inifrån” i SVT fick vi följa barnen till den svårt cancersjuka Florence. Hur de kämpade för att hitta någon som kunde ge henne smärtlindring. Deras kamp är vardag i dag, det vet alla som har sjuka föräldrar.

Men i Sverige är det arbetslinjen som gäller. Vården är anpassad till friska människors tillfälliga sjukdomar. När patienterna blir gamla och riktigt sjuka blir de olönsamma. Då skickas de hem och det blir hemtjänsten och släkten som får dela upp dygnets timmar.

Det är den verkligen innebörden av Fredrik Reinfeldts arbetslinje, att samhället struntar i de som inte arbetar.