Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fransk revolution mot EU-fördraget

Antigone hade rätt och Kreon fel, säger Arnaud Montebourg till mig.

Vårt samtal handlar om EU-konventets förslag till ny författning.

Ämnet ligger nära de stora grekiska ödesdramerna.

Montebourg och hans radikala fraktion inom franska socialistpartiet är revoltörerna. De bekämpar intensivt fördraget. Oväntat nog stöds de av Laurent Fabius, en gång i tiden upphöjd till premiärminister av François Mitterrand.

Mot nej-upproret står äldre, tidigare makttyngda, socialister som Lionel Jospin och partiledaren François Holland.

Dramat handlar inte om tron på EU. Båda riktningarna är bekännande européer.

– Det föreslagna EU-traktatet är en seger för engelsmännen, säger Montebourg, och grövre kan ingen kritik bli.

– Skattepolitiken ska också fortsättningsvis skötas av varje land för sig. De sociala frågorna är bara undantagsvis gemensamma. Arbetsrätten ligger i marginalen.

– Alltså kommer skatteparadisen att leva vidare. Företagarna kan spela ut löntagare och fack mot varandra. EU förblir huvudsakligen en marknad.

Montebourg håller valtal för mig och hans ord ekar i det lilla rum han har i nationalförsamlingen.

– En konstitution ska vara koncis, överblickbar och befriad från ideologiserande. Här har vi en stor, osorterad textmassa. Dessutom kodifierar den den kapitalistiska ideologin genom att skriva in marknadsekonomin som en del av konstitutionen.

– Fördraget har massor av programkrav på penningpolitiken, men praktiskt taget ingenting om full sysselsättning och social rättvisa.

”Ett nej är ett nej till ett maktlösare EU och till ett mindre demokratiskt Europa”, säger Montebourg.

Hans ”nya socialistiska parti” är anhängare av federalism och Europademokrati:

Ett nej tvingar fram en bättre, mer demokratisk konstitution och binder oss inte för årtionden vid den ostrukturerade kompromiss som maldes fram av EU-konventet, menar Montebourg. En replik riktad till dem i partiledningen som ser ett nej som returbiljett till Nice och den gamla ännu eländigare beslutsordningen.

Socialisternas konflikt förvandlas inte till något blodigt ödesdrama. De 120 000 medlemmarna ska om en månad rösta ja eller nej till EU-traktaten.

Ett nej innebär med stor säkerhet att författningen dör. Socialisterna är landets största parti, dessutom den största partigruppen bland EU:s vänsterpartier.

– Vi håller samråd med de flesta av EU:s socialdemokratiska partier och menar att de borde göra som vi: låta medlemmarna rösta. Demokratin måste byggas från basen. Och författningen är i högsta grad medborgarnas angelägenhet. Det är ett budskap riktat också till Sverige, säger Montebourg.

Jag är inte säker på att Persson och Ulvskog är beredda att dela ut röstsedlar till sina partimedlemmar. De har kanske fått nog av den sortens europeiska ödesdramer.

Följ ämnen i artikeln