Välfärdslöftet räddade Löfven
Valet 2018: Viktigt hur borgerligheten ska förhålla sig till Sverigedemokraterna
Det sägs att vi har ett nytt politiskt landskap efter söndagens val. Och i detta nya landskap finns det förstås konfliktfrågor som kommer att prägla de kommande åren.
Vilka frågor är det?
Enligt SVT:s vallokalsundersökning så är det sjukvården, skola och utbildning, jämställdhet och den sociala välfärden som varit väljarnas viktigaste frågor när de har valt parti. Flyktingar och invandring kommer först på åttonde plats.
Det stämmer till viss eftertanke.
När Socialdemokraterna i vintras presenterade sin valstrategi var fokuset på migration, lag, ordning, brott och straff. Det var en sorts kröning på en utveckling där ordet ”trygghet” förändrats från något som används när man talar om generösa pensioner till något som handlar om fler övervakningskameror.
Det var en politik för att vinna ”marginalväljare” som vacklar mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, men fungerade den?
Enligt SVT:s undersökning av hur väljarna rört sig mellan 2014 och 2018 så gick bara 1 procent av väljarna från Sverigedemokraterna till Socialdemokraterna.
Det som har fungerat i den här valrörelsen för Socialdemokraterna är i stället det som väljarna har brytt sig om: välfärden.
Visst, 28,4 procent är ett historiskt katastrofval men för inte så länge sedan talades det om att Socialdemokraterna hade stöd av runt 23 procent av väljarna.
Löftena om familjeveckan, fler vårdanställda, avskaffad pensionärsskatt, att löntagare ska få 70 procent av slutlönen, stoppad vinstjakt i välfärden och fler anställda lärare har tydligen fungerat. Och för socialdemokratiska väljare har det helt uppenbart varit mobiliserande att få höra talas om reformer och politik som handlar om hur välfärden ska bli bättre.
Under valrörelsen talade Stefan Löfven om att valet var en folkomröstning om välfärden. Väljarna tycks ha hållit med, men resultatet i omröstningen låter vänta på sig.
Så ja, vi har ett nytt politiskt landskap men stridsfrågorna ser förvillande lika ut som de gjorde i det gamla landskapet. För svenskarna handlar politiken fortfarande om välfärd och trygghetssystem.
I det nya landskapet handlar mycket om hur borgerligheten ska förhålla sig till ett växande Sverigedemokraterna. Det är viktigt.
Men lika viktigt är det vilken lojalitet socialliberaler nu visar den välfärdsstat de var med och byggde upp.