Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så här får Åkesson makt över Sverige

Kristersson sviker med samma lätthet som han lurade Hedi Fried

Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) vid tidigare partiledardebatt.

Hur kommer Sverigedemokraternas maktövertagande se ut i Sverige? Förmodligen precis som i Tyskland 1933. Som en lång rad gråhövdade män med kostym från de största industrikoncernerna.

Man kan se scenen framför sig. Sakta glider det upp en rad bilar med chaufför utanför Näringslivets hus i Stockholm. De grå männen kliver ur, rättar till kavajtyget och går snabbt in i den glasade entrén. Där inne i ett stort konferensrum väntar Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt. Mineralvatten med is klirrar i glasen. Åkesson håller hov. Talar om den gemensamma värdegrunden – det fria företagandet och antisocialismen. Han ställer ut ett löfte till de grå män som äger vårt näringsliv men de flesta av oss inte känner igen eller hört talas om: Jag är på er sida, kommer han säga.

Några dagar senare, någon vecka in i oktober 2022 meddelar Ulf Kristersson att han ”trots allt” bildar regering och tar in SD. I Éric Vuillards omskakande roman "Dagordningen” som kom på svenska i fjol skildras nazismens maktövertagande. De tyska industriledarna mötte Hitler och Göring i Riksdagshuset den 20 februari 1933. Där och då gav det tyska kapitalet nazisterna sitt stöd och sina pengar.

Det andra avgörande mötet var när Österrikes kansler Schuschnigg kallas till Hitler för att informeras om Österrikes anslutning till Tyskland. Ynkedomen lyser ur Schuschniggs ögon när han inser att hans egna små fega eftergifter blivit en fälla han inte kan ta sig ur.
Något är på väg att formeras på den svenska högerkanten hösten 2020. Ulf Kristersson, mannen som lurade Hédi Fried, kommer att förneka likt en Schuschnigg: den planerade regeringskoalitionen eller budgetsamarbetet med Sverigedemokraterna. Kanske har han själv ännu inte informerats av de grå männen?

Ulf Kristerssons kommentar till Åkessons jobbansökan var: ”Inte aktuellt.”
Men det är också två år till valet.

Men trupprörelserna syns allt tydligare. Jimmie Åkesson har meddelat att han vill bli justitieminister i en moderatregering. Han återkom i intervjuerna till den "personkemi” som utvecklas mellan honom själv, Ebba Busch och Ulf Kristersson. De är i lag.
Ulf Kristerssons kommentar till Åkessons jobbansökan var: ”Inte aktuellt.”
Men det är också två år till valet.

Nyligen publicerade en av näringslivets stora lobbyister, expert på att stärka banden med SD, Markus Uvell, en ganska förljugen studie av väljaropinionen på DN debatt.
Markus Uvell fick SD att byta fot och stödja vinster i välfärden efter valet 2014. Uvell är numera konsult åt lobbyfirman Nordic Public Affairs, vars förra chef Johan Jakobsson numera är kommunikationsdirektör på Svenskt näringsliv.

Statistiken i Uvells analys kom från Svenskt näringslivs tidning Arbetsmarknadsnytt men hade tagits fram av Uvells förra arbetsgivare Kreabs opinionsföretag Demoskop. Slutsatsen i artikeln vara att SD:s arbetarväljare är så högervridna i ekonomiska frågor att SD måste gå höger ut. Även Socialdemokraterna måste gå åt höger för att få dessa väljare åter och Moderaterna måste söka stöd hos SD för att få igenom sin politik.

Det låter onekligen som en beställning från Svenskt näringsliv.
Bejamin Dousa är ny chef på Timbro. Han är utsedd av samma grå gubbar som äger Svenskt näringsliv och har fått uppgiften att göra borgerligheten redo för SD. Nyamko Sabunis liberaler är under riksdagsgränsen med tom partikassa och kan nog än en gång köpas över av Jakobsson.

Ulf Kristersson vill bli statsminister till vilket pris som helst. Men drömmen om en blåbrun regeringskoalition har varit i säck innan den kom i moderatledarens påse.
Som Schuschnigg förs han nu fram av herrar i kostym vars enda värderingar är "stabila villkor för företagande” och fritt vinstuttag ur välfärden.