Botkyrka är helt rätt plats för Sida

Botkyrka söder om Stockholm är kanske inte den första ort man brukar tänka på när det handlar om regionala klyftor. Kommunen med drygt 90 000 invånare är en del av Storstockholm, med pendeltåg och tunnelbana. Den unga befolkningen växer, och i Botkyrka talas omkring 100 språk.

Det är på många sätt så långt man kan komma ifrån regionalpolitikens schablonbild av en inlandskommun med avfolkning och åldrande befolkning.
Ändå delar förortskommuner som Botkyrka landsbygdens erfarenheter på ett viktigt område, också här är staten till stor del frånvarande.

I går berättade klimat- och biståndsminister Isabella Lövin att den statliga biståndsmyndigheten Sida ska flytta sitt huvudkontor från Valhallavägen på Östermalm i Stockholm till just Botkyrka.

Flytten av Sidas huvudkontor är en del av regeringens program för att flytta minst 2 000 statliga arbetsplatser från Stockholm. I Malmö kunde Stefan Löfven i går berätta att Tullverket kommer att flytta huvudkontoret till staden.

Den viktigaste statliga närvaron handlar förstås alltid om service. Om att myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och polisen kan nås av alla. Men också lokaliseringen av centrala myndigheter har betydelse. De 500 nya jobben i Botkyrka kommer att påverka utvecklingen i hela kommunen.

Att flytta statliga arbetsplatser från huvudstaden är aldrig populärt bland personal och verkschefer. Det urholkar kompetensen och punkterar effektiviteten, brukar det heta.

En flytt skapar förstås olägenheter för de anställda. Det ska respekteras. Men Stockholm kan inte vara den enda plats som kan locka till sig kompetens, eller den enda plats där det går att bedriva effektiv förvaltning.

Staten måste faktiskt finnas i hela Sverige.