Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Polen är på väg mot avgrunden

Polens premiärministern Beata Szydlo.

8 JANUARI 2016: Medielagen

En av de första åtgärderna från Polens nya regering var att ta bort Europeiska unionens flagga från pressrummet.

”Vi är en aktiv EU-medlem ... men vi har beslutat att uttalanden efter regeringsmötena kommer att äga rum framför de vackraste ... vita och röda flaggor.” förklarade den nya premiärministern Beata Szydlo, 52.

”Det är bara en trasa”, sa en av hennes mer öppenhjärtiga partivänner.

Socialdemokraterna kom inte in

Sedan november styrs Polen av det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa. De besegrade mitten–höger-

partiet Medborgarplattformen som regerat sedan 2007. Socialdemokraterna kom inte ens in i parlamentet, deras

koalition fick 7,6 procent och gränsen för koalitioner är åtta.

– En del av den konservativa backlash som vi ser i många länder just nu, säger Barbara Nowacka, 40, som ledde socialdemokraterna i valrörelsen, till Aftonbladets ledarredaktion.

Lag och rättvisa har tagit bort mer än EU-flaggan sedan de tillträdde. I går undertecknade presidenten en ny

medielag som ger regeringen politisk kontroll över public service. I framtiden kommer cheferna att kunna avsättas om de inte följer de politiska riktlinjerna och flera har redan sagt upp sig hellre än att få sparken.

Regeringen har även ändrat reglerna för Författningsdomstolen så att den inte på samma sätt som tidigare ska kunna upprätthålla rättstatens principer och stoppa lagar som strider mot grundlagen.

”Förändringar nödvändiga”

När EU protesterade förklarade utrikesminister Witold Waszczykowski för tyska Die Welt att förändringarna är nödvändiga eftersom förra regeringen velat skapa en ”ny blandning av kulturer och raser, en värld av cyklister och vegetarianer, som satsar allt på förnybar energi och bekämpar varje form av religion”.

I onsdags var Ungerns premiärminister Viktor Orbán på besök i Warszawa. Han träffade varken presidenten eller premiärministern men hade ett flera timmar långt möte med Lag och rättvisas ordförande Jarosław Kaczynski.

– Det vi nu ser är väldigt likt utvecklingen i Ungern, säger Barbara Nowacka.

Auktoritär stat

EU protesterar men om utvecklingen i Ungern ger någon vägledning är detta bara början. Viktor Orbáns rike är i dag en auktoritär stat snarare än en normal europeisk demokrati. Hade de sökt medlemskap i EU i dag skulle de knappast ha uppfyllt kraven.

Och inte bara cyklister och vegetarianer står i skottgluggen. Alla krafter som vill se en sekulär demokrati ses som fiender. De värderingar EU bygger på, som demokrati, mänskliga rättigheter, fri media och oberoende domstolar är inte längre självklara.

– Förr eller senare kommer den nya regeringen att försöka ändra vallagen för att bli omvald, säger Barbara Nowacka.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln