Rut har inte skapat rimliga arbetsvillkor
Ni kommer ihåg argumenten. Rut-avdraget skulle inte bara göra vardagen för stressade storstadsmänniskor lättare, det skulle dessutom förvandla svarta jobb till vita.
I veckan kunde Dagens Nyheter berätta att det långt ifrån alltid fungerar.
De flesta som köper en tjänst vill att allt ska gå rätt till. Många tycker till och med att den som utför arbetet ska ha rimliga villkor. Enligt arbetsgivarorganisationen Almega vill mellan 30 och 40 procent av Rut-köparna att företaget de anlitar ska ha ett kollektivavtal.
Till en del handlar det nog om anständighet, till en del om vanligt sunt förnuft. Sambanden är inte så svåra att förstå. Om allt fler tvingas arbeta på eländiga villkor och för usla löner slits samhället isär.
Till sist drabbas vi alla.
Ett försäljningsargument
Därför har kollektivavtal blivit ett försäljningsargument i hemstädningsbranschen, ett slags kvalitetsgarant. Problemet är att företagen ljuger.
”Vi vill inte ha kollektivavtal, vi hade det förut och gillade det inte”, säger till exempel ägaren till ett städföretag till Dagens Nyheter.
Det hindrar inte företaget från att använda kollektivavtal som argument i sin marknadsföring.
Att några arbetsgivare i städbranschen ogillar avtalet är inte konstigt. Vid kontroller har myndigheterna hittat bolag som betalar svarta löner ända ner till tolv kronor i timmen. Då är det svårt att konkurrera för den som vill göra rätt för sig och erbjuda anständiga villkor.
Dessvärre inskränker sig de politiska reaktionerna oftast till krav på fler utvisningar av människor som fått avslag på sina asylansökningar.
Det skulle inte alls lösa problemet.
Bättre ordning
Det behövs, som vi skrivit tidigare, bättre ordning när det till exempel gäller arbetstillstånd. Det behövs dessutom, som vi också påpekat, hårdare kontroller av fuskande arbetsgivare. I dag berättar Magdalena Andersson att morgondagens budget innehåller ytterligare några miljoner för att Skatteverket ska kunna jaga fuskare.
Men inte ens det lär skapa en hållbar situation.
Almega - städföretagens arbetsgivarorganisation - uppmanar kunderna att kräva intyg på att leverantören verkligen har kollektivavtal. Men att lägga hela ansvaret på konsumenterna räcker inte.
Dagens Nyheters avslöjande visar inte bara att skatteavdrag är ett klent verktyg i kampen mot skattefusk och usla arbetsvillkor. Framför allt visar det att det är hög tid att också de seriösa arbetsgivarna och deras organisationer att kliva fram och ta kampen mot skuggsamhället och för den svenska kollektivavtalsmodellen på allvar
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.