Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Soldater mot gäng är farlig populism

M-retorik hotar försvaret av Sverige

Svenska soldater övar strid i bebyggelse i centrala Stockholm. En viktig förmåga för försvaret av Sverige mot yttre hot.

Det är en idé som dyker upp då och då, ofta när problem känns oöverstigliga: kalla på kavalleriet.

Senast var det Moderaterna i Västra Götaland som ville sätta in försvaret mot gängkriminella. Och på DN-debatt meddelar ett antal forskade vid Göteborgs universitet att stödet för en sådan politik är stor. Hela 78 procent tycker att det kan vara en bra väg att gå.

De har fel. Totalt fel, faktiskt.

Väpnad strid

Försvarsmaktens huvuduppgift är väpnad strid. Det är rikets mest kraftfulla, men också sista, verktyg att ta till mot yttre hot.

Försvaret ska även stödja samhället vid kriser i fredstid men då handlar det inte om förmågan att använda våld utan transporter, sjukvårdsresurser och liknande.

Nu är inte Moderaternas poäng att vi ska sätta in flygvapnet mot klaner i Hjällbo eller infanteriet mot narkotikahandeln. De vill att försvaret ska ge andra former av stöd.

Men just när det gäller polisens uppgifter, utom vid exceptionella händelser som terrorattacker, så är det en utveckling som man bör vara försiktig med. Det finns en poäng i att göra skillnad mellan vilka metoder man är beredd att använda mot sin egen befolkning respektive yttre hot mot Sverige.

Folklig förankring

Göteborgsforskarna visar även att Försvarsmakten har ett stort förtroende bland svenska folket. Det är viktigt, försvaret behöver en bred folklig förankring och starkt stöd för att fungera.

Men skulle soldater skickas ut i svenska förorter lär förtroendet knappast bestå.
Det finns en gråzon mellan civilt och militärt liksom mellan vad som kommer inifrån och utifrån, som terrorism, storskaliga cyberattacker eller påverkansoperationer från andra stater och grupper som IS.

Men just kriminalitet, även omfattande sådan, ligger knappast inom gråzonen utan är ett typiskt civilt problem. Och det är polisen som har utbildning, organisation och kompetens att upprätthålla lagen.

Hotar försvaret av Sverige

Försvarsmakten har dessutom just nu redan fullt upp med att lösa sina egna uppgifter. Den behöver rusta upp och öva mot just de yttre hot ingen annan myndighet har, eller ska ha, förmåga att möta.

Att sätta in soldater mot kriminella gäng är en form av populism som inte bara borgar för misslyckad brottsbekämpning, den hotar även försvaret av Sverige eftersom militären skulle behöva lägga tid och kraft på fel saker.

Det råder ingen tvekan om att mer behöver göras mot gängkriminella, som samarbetet med FBI som ledde till 155 gripanden i tisdags. Men lösningen är att ge polisen rätt befogenheter och resurser att göra jobbet.

Inte att låta tuff i TV.

Följ ämnen i artikeln