Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kristersson surar när Sverige lyckas

Partiledardebatten visar att valrörelsen börjat

Ulf Kristersson verkade mest sur över att svensk polis lyckats genomföra den största polisinsatsen någonsin under gårdagen.

I dag gick startskottet för valrörelsen. Visserligen är det 15 månader kvar till valet men de två block som striden kommer stå mellan har redan formerats. Det blev tydligt under förmiddagens partiledardebatt i riksdagen att svensk politik har fått tillbaka vänster- högerskalan igen. Och det är en välkommen återkomst.

Trots att vi har genomlevt 1,5 år av pandemi med svåra prövningar och drygt 15 000 döda svenskar med covid-19 kom coronan knappt på tal under sista partiledardebatten före sommaruppehållet. Det är både märkligt och synd, eftersom det finns stora lärdomar att dra av perioden.

Det har blivit tydligt att skattesänkningarna de senaste decennierna har skett på välfärdens bekostnad. När krisen väl slog till var vården och äldreomsorgen inte tillräckligt rustad. Det är uppenbart för väldigt många svenskar att det inte heller är hållbart att Sverige har Europas sämsta a-kassa, och att det måste bli ett slut på att vi som enda land i Norden har en karensdag som gör att personal går sjuka går till jobbet.

Mest gnäll i talarstolen

Med alla dessa lärdomar – och utmaningar vi står inför – borde nästa val bli ett val om välfärden. Hur bygger vi upp ett tryggare, starkare och jämlikare samhälle för framtiden?
Men i riksdagens talarstol var det mest gnäll idag. Ulf Kristersson var uppenbart sur över att regeringen dagen innan kunnat presentera den största polisinsatsen någonsin med 155 gripna gängkriminella. Det är bara FBI och utländsk lagstiftnings förtjänst, menade moderatledaren. De hundratals svenska poliser som har bidragit till den historiska operationen kan ha invändningar mot det.

Kriminaliteten dominerade debatten, mycket för att det högerkonservativa blocket tänker att det är Stefan Löfvens akilleshäl. Då blir framgångar som gårdagens massgripanden snarare störande för Kristerssons och Jimmie Åkessons berättelse om att Sverige är på väg mot undergången.

Högerblocket lockar inte

Faktum är att trots att Sverige och världen gått igenom en pandemi, ett ekonomiskt stålbad och har problem med skjutningar och gängkriminalitet står väljarna relativt stadigt sedan förra valet. Det nya högerkonservativa blocket är i opinionsmätningarna mindre än de rödgröna partierna.

Det verkar helt enkelt inte finnas tillräckligt många svenskar som är lockade av vad som skulle bli den mest högerkonservativa regeringen i svensk historia. Kanske är det därför som Liberalerna nu kallar sig för "vänsterpartiet inom högern", och Jimmie Åkesson beskrev sig som det "sociala samvetet" i en sådan konstellation. Höger/vänster-konflikten håller på att skärpas.

Löfven måste visa vänsteralternativ

Utmaningen för Socialdemokraterna blir att visa att deras alternativ gör skillnad för människor. Att vägen till arbete, som Stefan Löfven sa idag, går via utbildning, inte via fattigdom. Att det krävs ett stopp för nedskärningar och privatiseringar för att istället bygga välfärden starkare och mer jämlik.

I det här läget vill människor känna hopp och framtidstro. Låt högerns dystergökar mala på själva om undergången ända tills korna går hem.