Libanons sak är vår

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Salen är proppfull trots den vackra sommarkvällen. Utrikesministern är i Tensta.

”Jag är glad att det kommer in internationella frågor i valrörelsen”, säger Jan Eliasson. Han pratar varmt för att det är lika viktigt att Sverige representeras i världen som att världen kommer in i Sverige.

”Många av er här för in världen i Sverige. Vi behöver er kunskap och era erfarenheter”, fortsätter han.

Han nämner Olof Palme, Anna Lindh och Sten Andersson bland alla dem som han har arbetat med. Hans 40 år i diplomatin ger tyngd bakom orden.

Jan Eliasson tar avstånd från Israels övervåld i Libanon. Han är kritisk mot att FN:s säkerhetsråd ännu inte lyckats ta en gemensam resolution.

”Detta underminerar FN:s förtroende”, säger han.

Eliasson talar medkännande om den svåra humanitära situationen i det sönderbombade Libanon.

”Nu måste vi visa solidaritet med Libanons folk. Libanons sak är vår sak”, säger han och lyfter fram statsministerns initiativ till en biståndskonferens.

Utrikesministern är klar över att grundkonflikten handlar om Israel och Palestina. Det blir inte lugnt i Mellanöstern förrän alla parter inser att det måste till en tvåstatslösning, ett Israel och ett Palestina som lever i fred sida vid sida, menar han.

På frågan om det var så klokt att isolera den folkvalda Hamasregeringen svarar Eliasson att det är en oerhört svår fråga. Sveriges tradition är att hävda vikten av dialog, inte isolering.

”Det är också viktigt att löna dem som vill förändring och moderation”, fortsätter han.

När EU och FN tog beslut om isolering så var det i förhoppningen att driva Hamas mot ett erkännande av Israel och upphörande av våldet.

”Svårt att se att det har gått åt rätt håll. Ändå fanns det en öppning i fångarnas dokument och Beirutdeklarationen”, säger Eliasson vidare.

Sverige hävdade att pengaisoleringen inte skulle betyda reseförbud för Hamasrepresentanter, påminner han.

”Det är viktigt med dialog. Men det är klart att så länge ena parten inte erkänner den andras rätt att existera så är det svårt”, säger han slutligen och lägger till att politiken hela tiden måste utvärderas.

I morgon sammanträder utrikesnämnden. På dagordningen står Libanon och frågan om eventuell svensk medverkan i en internationell trupp.

”Först måste det till en resolution om eldupphör som alla parter känner förtroende för. En FN-styrka måste kombineras med att Libanons regering får kontroll över hela sitt territorium även den södra delen. Det får inte bli så att en gråzon eller någon sorts buffert för Israel skapas”, slår Eliasson fast.

”Vi måste diskutera förutsättningarna för en internationell styrka och se hur dess mandat ser ut innan vi bestämmer oss för att medverka”, säger han.

Eliasson vill se en kraftfull europeisk Mellanösternpolitik som drivs självständigt gentemot USA.

Det låter bra. Han kan väl börja med att driva på så att EU bryter sitt handelsavtal med Israel så länge krig och ockupation pågår.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln