Borg hotar med mer otrygghet

Kom överens, annars …  Går inte jobbpakten i lås, då kan Anders Borg gräva i byrålådan och plocka fram ett lagförslag som ökar otryggheten på arbetsmarknaden.

130 000 ungdomar är utan jobb i dag. Nära 25 procent av alla unga mellan 15 och 24 år går utan arbete.

Att en hel ungdomsgeneration håller på att gå förlorad, det är ett av vår tids absolut mest akuta samhällsproblem.

I måndags ställde sig LO-styrelsen bakom försöken att få till en ”jobbpakt” med regeringen och arbetsgivarna.

Något riktigt underlag till hur pakten ska se ut finns inte, men utifrån de diskussioner man haft med regeringen och arbetsgivarna fattade man beslutet,

i utbyte mot att skillnaderna i avgift till a-kassan tas bort.

Som förebild för jobbpakten finns ett avtal som IF Metall slutit där man får jobba 75 procent av tiden för 75 procent av lönen.

Självklart välkommet

Var man till slut landar i förhandlingarna – och hur många unga som verkligen kommer in på arbetsmarknaden – återstår att se. Men det är självklart välkommet att regeringen äntligen visar att man är beredd att ta ungdomsarbetslösheten på allvar.

I det sammanhanget är det lagförslag som kom i veckan märkligt. En utredning – som letts av Medlingsinstitutets Claes Stråth – föreslår att en helt ny form av tidsbegränsade jobb ska införas.

Utbildningsanställning, kal­l­ar Stråth det. Bland annat vill man öka otryggheten på arbetsmarknaden genom att göra det möjligt för unga att provanställas i 18 månader i stället för ett halvår som i dag.

Las ska inte gälla

Lagen om anställningsskydd ska inte gälla och anställningen ska kunna upphöra med ”kort varsel utan angivande av skäl”. Till skillnad från andra anställningsformer ska här inte finnas någon företrädesrätt till anställning efter 12 månader.

Lagförslaget följer regeringens arbetslinje: att försöka få arbetslivet att anpassa sig och sänka sina krav snarare än att ge unga förutsättningar att klara sig på en allt mer krävande arbetsmarknad. Dessutom vore utredningens förslag – med statlig lagstiftning om nya anställningsformer – ett ingrepp i den svenska modellen där arbetsmarknadens parter löser sådant.

Borg kan ”hota”

På arbetsmarknaden finns ju redan en rad avtal om lärlingsanställningar, introduktionsanställningar och utbildningsanställningar. Ett sådant är, som sagt, det avtal som ligger till grund för den så kallade jobbpakten.

Hillevi Engström var sval när hon tog emot lagförslaget, men kanske ska man förstå det som något annat.

Om jobbpaktsförhandlingarna inte går Anders Borgs väg så kan han ju alltid påminna om att det ligger ett lagförslag färdigt i byrålådan uppe på arbetsmarknadsdepartementet.

Följ ämnen i artikeln