Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ett val i skuggan av rysk invasion

Proryska milismän i Slovjansk, Ukraina.

Det har inte ens gått ett år sedan den revolt som sopade bort Viktor Januko­vytjs korrupta styre kulminerade på Självständighetstorget i Kiev.

Sedan dess har ett annat Ukraina vuxit fram inför våra ögon: inbördeskrig, ryska imperieanspråk, ett ockuperat Krim.

Det parlamentsval som i helgen hölls i Ukraina hade alla förutsättningar att urarta, både i genomförande och i val­resultat.

Men trots rapporter om strider och slagsmål, främst i landets östra delar, gick valet relativt lugnt till.

En tiondel till extremhögern

Presidenten Petro Porosjenko och premiärministern Arsenij Jatsenjuk och deras reforminriktade EU-vänliga parti­koalitioner samlar – tillsammans med det nybildade partiet Självhjälp – en majoritet av väljarna.

Samtidigt gjorde den gamla Putin­sponsrade regimens partier ett överraskande dåligt val. Förra premiärministern Julia Tymosjenkos parti tar sig in med nöd och näppe. Kommunistpartiet får lämna parlamentet. Extremhögerpartierna samlar tyvärr en dryg tiondel av väljarna.

Men helgens val är en tydlig signal om att Porosjenkos och Jatsenjuks arbete för att göra Ukraina till en del av Europa uppskattas och bör fortsätta.

Men orosmolnen finns där. På platser som ockuperas av Ryssland eller kontrolleras av proryska separatister röstade man inte i förrgår. Valdeltagandet var högre på platser som ligger långt från den ryska gränsen.

Sverige och EU kan göra skillnad

Även om Ryssland är en aktör på ett helt annat sätt än tidigare, så finns det en verklig och långdragen konflikt mellan landets östra och västra delar.

Helgens politiska vinnare måste öppna för en djupare kompromiss mellan landets stora befolkning. Hela Ukraina måste få känna sig representerade i bygget av en demokratisk stat.

Där kan EU och Sverige också spela en aktiv roll och bana väg för en fredlig utveckling.

Då kommer valet mellan ett auktoritärt Ryssland och ett öppet Europa inte vara särskilt svårt.

Vi har både de diplomatiska och ekonomiska resurserna för att hjälpa Ukraina på fötter, och visa att de är välkomna in i EU när de uppfyller kriterierna för medlemskap.

Följ ämnen i artikeln