Den värld där rätt och riktigt råder

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är något speciellt med utbildningsminister Jan Björklunds sätt att uttrycka sig. Något kärvt och kärnfullt kanske.

”Regeringen fattar sina beslut utifrån vad som är rätt och riktigt”, förklarade han i gårdagens Expressen.

Rätt och riktigt är det enligt Björklund att tilldela kristendomen en särställning i skolans religionsundervisning. Och för att understryka det utdelade ministern en ordentlig näsknäpp till Skolverket när han i går presenterade den nya läroplanen för grundskolan.

I det förslag Skolverket arbetat fram på regeringens uppdrag hade experterna nämligen föreslagit att formuleringarna om kristendomens särställning skulle tas bort. I princip skulle den jämställas med de andra världsreligionerna.

Det innebar naturligtvis inte att svenska skolbarn i fortsättningen skulle fördjupa sig i den hinduiska holi-festen i stället för julfirande, eller att ramadan skulle tränga undan påsken.

Undervisning om både kulturarv och traditionella högtider rymdes inom skolverkets förslag. Men en del ganska märkliga formuleringar om kristendomens inflytande över vår moral hade städats bort.

För aktivisterna i frikyrkan räckte det, liksom för Sverigedemokraterna. Att jämställa kristendomen med andra religioner i läroplanen skulle rubba nationens fundament och släppa sedeslösheten fri i landet.

Mot sådana argument står sig pedagogiken och de finstämda argumenten slätt, i alla fall i den värld där Björklunds ”rätt och riktigt” råder. Så när Björklund i går kunde offentliggöra den nya läroplanen för den obligatoriska skolan, fanns formuleringarna om kristendomens särställning på plats.

Ett uttryck för politisk klåfingrighet som hade överraskat, om det hade handlat om någon annan än Björklund.

I sak har det kanske inte så stor betydelse. Att tilldela en viss religion en särställning i ett samhälle där alla trosriktningar finns representerade känns lite omodernt, men det lär inte få någon större inverkan för undervisningen i landets tiotusentals klassrum.

Politiskt är signalen däremot mycket tydlig.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson passade snabbt på att utropa sig till vinnare i slaget om kristendomsundervisningen.

Det bjuder Björklund på.

Följ ämnen i artikeln