Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Andersson pekar med hela handen

Almedalstal: Välfärden i fokus

Finansminister Magdalena Andersson i Almedalen.

Finansminister Magdalena Andersson inledde sin Almedalsdag i P1 Morgon.

LO är inte helt förtjusta i alla delar av januariavtalet, påpekade reportern.

– Det är inte jag heller, svarade Andersson barskt.

Det understryker hon även i sitt tal i Almedalen.

Stormvindar piskar Gotland under Socialdemokraternas dag, och nog har det blåst hårt runt Sveriges största parti sen regeringsbildningen. Det är minst sagt besvärligt att ingå ett avtal med så mycket borgerlig politik, och samtidigt säga sig stå på arbetares sida. En kompromiss som skaver.

Magdalena Andersson har stretat i motvind för att påpeka att det i januariavtalet också finns insatser för skola, sjukvård, pensioner och äldreomsorg. Men svängrummet krympte med budgeten som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom med stöd av Sverigedemokraterna. Budgeten innebar skattesänkningar på 20 miljarder kronor.

Det är pengar som kunde ha använts bättre.

Presenterade välfärdskommission

Klyftorna mellan rika och fattiga växer i Sverige. Det fria skolvalet har förvärrat segregationen. På tio år kommer antalet svenskar över 80 år att öka med 50 procent, vilket ställer enorma krav på äldreomsorgen. Klimatkrisen kommer öka pressen på allt från räddningstjänsten till sjukvården. Polis och försvar behöver mer resurser, socialförsäkringen måste repareras. Det krävs krafttag.

På fredagen presenterade finansministern ihop med civilminister Ardalan Shekarabi satsningen på en välfärdskommission. I samarbete med kommuner, landsting och fackförbund ska välfärden löpande utvärderas och förstärkas.

När Magdalena Andersson kliver upp på scenen i Almedalen har den brutala vinden mojnat lite, men gett plats för regnstänk. Hon inleder sitt tal med att nämna sin mamma Birgitta, som sagt: “Glöm bara inte berätta om varför du drar in alla skattekronor.”

Magdalena Andersson tar avstamp i jobben, och vägen till dem. Satsningen på kunskapslyftet fortsätter, så att fler kan vidareutbilda och omskola sig, få behörighet till högre utbildning. Nyanlända med yrkeserfarenhet ska få viktig komplettering.

Det är jobben som ger skatteintäkterna som finansierar välfärden. I sitt tal ryter Magdalena Andersson till mot skattesmitarna – mot ”rofferiet”: “Men blir inte deras föräldrar gamla? Kör inte de bil på svenska vägar? Och vem betalade deras egen skolgång?”.

Vissa läckor har täppts till. Skatteavtalet med Portugal, där svenskar tidigare haft nolltaxering på fallskärmar, har ändrats.

Dags att ta tag i den orättvisa kapitalbeskattningen. En lågavlönad arbetare och en rik direktör drar ojämnt stora lass till samhällsbygget.

Kommer behöva öppna pengapåsen

Andersson säger också att hon tagit höjd för stora barnkullar och växande andel äldre genom att betala av på statsskulden. Men i den närframtid hon beskriver kommer hon verkligen behöva öppna pengapåsen.

Jämfört med flera andra partiföreträdare den här veckan är Magdalena Andersson rutinerad, och bekväm på scenen. Hon pekar med hela handen på kärnfrågorna.

Finansministern avslutar med att påminna om att förutsättningarna för flickor och kvinnor radikalt har ändrats i Sverige. Tack vare viktiga steg som barnomsorg, föräldraledighet, pappamånader, avskaffandet av särbeskattningen, kamp för rösträtt, kvinnofrid och aborträtt. Hon citerar gotländska poeten Sonja Åkesson, om att sträcka sig mot himlen, men tvingas skynda hem för att inte bränna vid potatisen.

Magdalena Andersson nämner i sitt tal både Tage Erlander och Göran Persson, som ingår i ett långt led av manliga statsministrar. Kanske har vi ikväll hört ett tal av Sveriges första kvinnliga.