Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Barnrumpor ska inte få styra flyktingpolitiken

Rätt att kräva ansvar från politikerna

I dag samlades samtliga partier i riksdagen för att utreda den framtida svenska migrationspolitiken.

Alldeles för ofta kan det kännas som att invandring är det enda det politiska samtalet i Sverige handlar om. Men ibland är det faktiskt nödvändigt, som kring hur framtidens migrationspolitik ska se ut.
I dag samlades samtliga riksdagspartier för att utreda frågan i en parlamentarisk kommitté. Initiativet är en del i januariavtalet mellan S, MP, L och C och tanken är att säkerställa en permanent ordning som har ett brett stöd i riksdagen.
Det är i så fall på tiden. Det är dags att gå vidare från det mentala kristillståndet som Sverige på många sätt har befunnit sig i sedan flyktingkrisen var som störst.

Rättssäkert och förutsägbart

Ända sedan juli 2016 har vi haft en tillfällig lag i syfte att begränsa de svenska asylreglerna till EU-rättens och internationella konventioners miniminivåer. Sammanfattningsvis har lagen begränsat flyktingars möjligheter att få permanent uppehållstillstånd i Sverige och deras chanser till familjeåterförening.

Gång på gång har den tillfälliga lagen förlängts, senast i somras till den 19 juli 2021.

Det som regeringen nu vill se över är grunderna för asyl, frågan om humanitära skäl och längden på uppehållstillstånd. Att återgå till den politik som gällde före sommaren 2016 är inte sannolikt, men Sverige behöver en rättssäker och förutsägbar lagstiftning i migrationspolitiken. Det måste både bli enklare för de som kommer till Sverige att integreras här och för kommunerna att hantera mottagandet.

Tidsgräns för tillfälliga uppehållstillstånd

Aftonbladet ledare har tidigare slagit fast att det viktigaste är att den nya lagen inte bryter mot mänskliga rättigheter och att asylrätten värnas. Vi har även sagt att det borde införas en tidsgräns när tillfälliga uppehållstillstånd automatiskt blir permanenta om inte situationen i hemlandet ändras.

Familjeåterföreningar är en viktig del i integrationen för människor som fått uppehållstillstånd här. De försörjningskrav som Sverige har ställt bör därför tas bort. Även synnerligen ömmande omständigheter bör i någon form återinföras som skäl för uppehållstillstånd. Det handlar om ett fåtal personer, inte sällan om svårt sjuka barn som riskerar att dö om de blir utvisade.

SD:s världsfrånvända drömmar

För att en human och rättssäker migrationspolitik ska bli verklighet får inte Sverigedemokraterna tillåtas hålla i taktpinnen. Senast i går talade Paula Bieler, SD:s migrationspolitiska talesperson, i SVT:s Aktuellt om att partiet vill att flyktinginvandringen ska vara på minus, alltså att fler ska återvandra än som kommer hit.
Den hållningen är fullkomligt världsfrånvänd med tanke på hur omvärlden ser ut. Det är också just öppenheten och medmänskligheten som gjort oss till ett internationellt föredöme och byggt Sverige till ett av världens mest moderna och bästa länder att leva i.

Rätt att kräva politiskt ansvar

Förhandlingarna mellan de åtta partierna kommer inte att bli enkla. Det senaste året har tendensen snarast varit att partier gjort stor sak av att hoppa av överenskommelser och partiöverskridande samtal.
Sådant barnsligt beteende duger inte nu.

Svenska folket har rätt att kräva att politikerna tar ansvar så att vi inte återigen blir utkastade i den ovisshet och känsla av brist på kontroll som följde efter hösten 2015.