Ny grundlag stoppar inte fascistiska partier
Bara jurister räcker inte mot SD
Alla åtta partier i statliga Grundlagskommittén är överens om att det ska bli svårare att ändra svensk grundlag. Det är första gången en sådan förändring är aktuell under den nuvarande Regeringsformen.
Bakgrunden till diskussionerna om att stärka skyddet för demokratin i grundlagen är att högerextrema partier i flera länder, kanske mest närliggande Ungern och Polen, vunnit val och sedan avvecklat de demokratiska institutionerna inifrån.
Något liknande kan hända även i vårt land om Sverigedemokraterna får ökat inflytande.
Mycket av diskussionen under senare år har därför handlat om att stärka rättsväsendets oberoende, om tillsättningar av höga statliga ämbetsmän och om att öka skyddet för oberoende medier.
Vad Grundlagskommittén föreslår återstår att se. De borgerliga partierna har exempelvis länge drivit frågan om att införa en författningsdomstol i Sverige. Från vänster har man på motsvarande sätt fört fram att public service oberoende bör grundlagsfästas. Även delar av Tidöavtalet kan påverka grundlagen.
I Sverige har vi en lång tradition av att försöka hitta samförstånd kring de grundläggande spelreglerna. Om SD klarar det hela vägen är något som hittills inte har prövats.
Men om man lyssnar på vad partiets företrädare säger finns anledning till oro.
Partiveteranen Björn Söder har angripit både Svenska kommittén mot antisemitism och Civil Rights Defenders. Två viktiga delar av civilsamhället när det kommer till mänskliga rättigheter.
SD:s partikansli har försökt kartlägga Svenska Naturskyddsföreningen i ett ganska klumpigt försök att skrämma miljörörelsen.
SD:s Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, har lagt sig i en rättsprocess efter Påskkravallerna. Redan innan frågan är slutgiltigt avgjord i Hovrätten har Jomshof förklarat hur domstolen bör döma. De åtalade är skyldiga. Och hör sen.
I Bollnäs har SD som parti dessutom lagt sig i vem som ska få vara Lucia.
Sverige har ingen auktoritär tradition där politiker kan styra och ställa som de vill, även om de skulle vinna val. Accepterar SD detta? Tveksamt.
Problemet är att en ny grundlag inte kommer att rädda oss, även om själva ändringen är ett bra förslag. Bara jurister räcker inte.
Den motkraft som behövs är organiserade människor. Att fackförbund, ideella organisationer, företag och var och en av oss helt enkelt vägrar acceptera en auktoritär utveckling.
Demokratin är form, det har Grundlagskommittén självfallet rätt i. Men demokratin är framförallt innehåll, vad som ryms i lagarnas anda och vad vi som medborgare kräver av våra makthavare.
Sveriges demokrati vilar på våra stora folkrörelser. Det var de som för hundra år sedan bröt mark för folkstyret och de är den första försvarslinjen när nu andra krafter sticker upp sitt tryne igen.