Bara en halv mil från Rosenbad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Slakthusområdet i Stockholm – en bit arbetarklass.

Slakthusområdet är något så sällsynt som en industriell miljö bara en halvmil från Stockholms centrum. Truckar och varubilar, människor i arbetskläder. Det luktar och låter, precis som det alltid luktar och låter om tillverkning.

I utkanten av området finns stadsdelsnämnden för Årsta, Enskede och Vantör. Ett slags nav i välfärden för 85?000 människor, lika många som i Karlstad eller Växjö.

I går hade de rödgröna partiledarna gjort resan över Skanstullsbron för att träffa handläggare och ansvariga, de som till vardags arbetar med försörjningsstöd, biståndsbedömningar och stödet till utsatta ungdomar.

Det är ett annat Stockholm de får se.

– De flesta i det här området är arbetarklass, sa Entisar Al-Shoris som gör bedömningar av äldres behov.

Naturligtvis får det konsekvenser. Nästan hälften av alla kvinnliga städare i Stockholm har värk i någon del av kroppen. För köks- och restaurangbiträden är det nästan lika illa. Männen är mindre slitna, men över 40 procent av manliga städare och målare lever med värk.

– Vi har inte pigga 80-åringar som spelar golf, säger Al-Shoris.

Det betyder också att kraven på välfärden blir större, och att resurserna inte räcker till.

– Tröskel för att till exempel öppna en utredning blir högre än i andra stadsdelar, säger Eva Fagerhem som är socialsekreterare och aktiv i facket SKTF.

Berättelserna från södra Stockholm känns igen från socialförvaltningar runt om i landet. Det handlar om bristande resurser, arbetslöshet, utslagning av unga och personliga öden som ingen professionalitet kan hålla borta.

Vardag, också i Stockholm.

– Det finns en bild av att krisen inte finns i storstaden. Det är alldeles fel, sa Mona Sahlin.

Till en del är problemen en följd av den ekonomiska krisen, men inte bara det. Utslagningen är också effekten av politiska beslut. Av skattesänkningar som urholkat välfärdens resurser. Av en a-kassepolitik som fått hundratusentals att lämna försäkringen och av en sjukförsäkring där allt fler inte platser.

– Det här är den stora skillnaden i politiken. Vi har en borgerlighet som prioriterar skattesänkningar, vi prioriterar välfärden, sa Peter Eriksson.

– Det står överst på anständighetslistan, sa Sahlin.