Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Kontrollsamhället

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stockholms stad har stängt graffitiutställningen ”Sthlm Underground” i bergrummet under Sofia kyrka. I P 1 Morgon möts Birgitta Rydell, folkpartistiskt kulturborgarråd, och Tarik Saleh, journalist och före detta graffitimålare. Lyssnarna bjuds på hätsk debatt.

”Det här är allvar för mig, det här är inget skämt. Du är ett hot mot demokratin som sätter dig över stockholmarnas rätt att själva bestämma vad som är konst och vad som är klotter”, säger Tarik Saleh.

Men Birgitta Rydell vill inte prata om grundläggande, demokratiska principer. Hon vevar på om att graffitimålarna som ställer ut i bergrummet är ”grovt kriminella personer”. Utställningen är en provokation mot Stockholm och stockholmarna. Sambandet med vandaliseringen av staden är intimt, säger hon.

Kul. År 2002 har landets huvudstad en borgerlig ledning som vill förbjuda konst den anser vara provocerande. Någon skillnad mellan klotter i tunnelbanan – som man enligt lagen kan åtalas för – och målningar på dukar som ställs ut på gallerier vägrar kulturborgarrådet göra. Hur fundamentalistisk får man bli?

I Expressen intervjuas kulturminister Marita Ulvskog. ”Det låter väldigt märkligt att vi i ett samhälle där vi har yttrandefrihet och konstnärlig frihet inte ska få visa en konstutställning”, säger hon och fortsätter: ”Liberalismen får nya förtecken när man hör sånt här.”

Den politiska högern brukar beskylla Marita Ulvskog för att vilja styra kulturen. Hon beskrivs inte sällan som ett kontrollfreak av närmast stalinistiskt snitt. Men nu är det alltså kulturministern som försvarar de klassiskt liberala värderingarna om konstnärlig frihet. Hon gör det i opposition mot en borgerlig majoritet i Stockholms stadshus som förenar benhård nyliberalism och unken moralkonservatism till en smaklös, kulturfientlig soppa.

De senaste åren har Stockholm velat profilera sig som frihetens stad. Här slipper du klåfingriga politiker som inskränker dina möjligheter att forma ditt eget liv, säger de borgerliga. Politiken får lämna plats för marknaden när skatterna sänks och det som tidigare varit gemensamt privatiseras. Det är naturligtvis en utveckling som – om man tror att människors ansvar för varandra gör dem starka – snarare leder till mindre frihet än mer.

Ännu mer ihålig blir den borgerliga frihetsambitionen när stadens ledning bara försvarar medborgarnas frihet om det passar deras egna, ideologiska syften.

Förut var det tiggarna som skulle motas ur tunnelbanan med hjälp av batonger. Nu är det graffitikonsten som ska förnekas med hjälp av stängda utställningslokaler.

Kontrollsamhället är över oss. Staden blir grå.

Fotnot: Mot Stadshusets vilja öppnade graffitiutställningen på nytt i går. Utställningsarrangören och lokaluthyraren tolkar kontraktet olika.

Åsa Petersen

Följ ämnen i artikeln