Bäddat för hård kamp
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-08
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
8 juli 2006. Statsminister Göran Persson ägnar halva sitt Almedalstal åt miljö och klimat. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt säger att han inte bryr sig om miljön. Inte i det här valet i alla fall.
Positioneringen är lika väntad och förutsägbar som Almedalsveckans innehåll har varit. Årets mest utspelstäta vecka har inte bjudit på några politiska överraskningar. De stora och omvälvande förslagen sparas till strax före valet. Väljarna har i stället serverats det gångna årets inrikespolitiska debatt i koncentrat, med några få nya komponenter. Vissa mer seriösa (bostadstillägg för pensionärer från socialdemokraterna), andra ogenomtänkta och närmast löjliga (åldersgräns på dokusåpor från kristdemokraterna).
Profilering nödvändig
Den borgerliga alliansen fokuserar på sin enighet. Under veckan i Visby bjöd de medier och väljare på sin sista överenskommelse före valet – den om fastighetsskatten. Resten av frågorna som återstår att förhandla om tänker de avhandla i Rosenbad.
Om de når dit är inte lika säkert som det var för ett år sedan. Ju närmare valet, desto mer behov av profilering för de enskilda partierna i alliansen. Kristdemokraterna kommer att nischa in sig på familjepolitiken, folkpartiet på integrationspolitiken. Trots att åsikterna i de politikområdena inte delas av alla allianspartier.
Göran Persson använder hela sin retoriska kraft och levererar Almedalsveckans bästa tal, kryddat med några nyheter, till exempel det om ett mentorsprogram i hemtjänsten. Om han behåller toppformen till efter semestern kan han mycket väl baxa socialdemokraterna till ännu ett nästan-fyrtio-procent-resultat.
Socialdemokraternas öde hänger inte bara på partiledaren och den egna kampanjapparaten. Politiken behöver vara trovärdig, framtidsinriktad och ha en internationell utblick. Samarbetsparterna vänsterpartiet och miljöpartiet behöver komma med på tåget och leverera en politik som lockar.
Internationellt i skuggan
Miljöpartiet siktar in sig på barnfamiljerna, kanske för att nå nya väljargrupper. De tycker att föräldrar ska få mer tid med barnen när de är små och föreslår en modifierad version av vårdnadsbidrag.
Ju närmare valet, desto mer kommer miljöpartiet att pressas i regeringsfrågan – kommer de att fälla en socialdemokratisk regering?
Till skillnad från vänsterpartiet finns möjligheten att miljöpartiet gör det om de inte får ministerposter. Vänsterpartiet skiljer ut sig genom att fortsätta prata internationella frågor – något som övriga partier sorgligt nog konsekvent undviker.
Läget i svensk politik är precis som det brukar vara inför val. De tydliga alternativen urskiljer sig allt mer. Retoriken flödar. Tonen är bitvis hård. Valrörelsen blir spännande.
NB