Kyrkovalet viktigare än någonsin förr

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ärkebiskop K G Hammar tänker avgå i förtid. Skälen har med hans privata livssituation att göra.

Det är ett trist besked för Svenska kyrkan som i Hammar har fått en spännande profil som lyckats både uppröra och beröra människor långt utanför den traditionella kristenheten.

K G Hammar har med sin antiauktoritära och odogmatiska hållning provocerat de fundamentalistiska religiösa krafterna, de trångsynta som varken accepterar kvinnliga präster eller homosexuellas kärlek.

Han har visat på en tro som innebär kamp och tvivel. Han har förordat dialogens livshållning framför ordergivningens.

Det har varit ett viktigt vägval för en kyrka som inte längre är en statskyrka utan mer av en folkrörelse.

För alla idérörelser som befinner sig i kris, kämpar med vikande medlemssiffror och utmanas av andra ideologier finns risken att man väljer exklusivitetens väg. En väg där den starka ledaren som pekar med hela handen är ideal. En väg som bygger murar mot ”de andra”, mot ”dem som inte är som vi”. En väg som är introvert i stället för att öppna sig utåt mot en värld i förändring.

K G Hammar har som ärkebiskop gjort raka motsatsen. Han har lett den fria kyrkan in på öppenhetens väg, en väg som alls inte ska förväxlas med någon sorts pastor Jansson-väg. Tvärtom hör Hammar till de tydligare biskoparna i kyrkans historia.

Svenska kyrkan har med honom i spetsen aktivt tagit del av samhällsdebatten och pressat beslutsfattare i flyktingfrågan, globaliseringsfrågan, Mellanösternfrågan, miljöfrågan med mera.

Hammar är ingen ytlig försäljare av kristendom utan en djupt reflekterande teolog, beläst och kunnig. Han väjer inte för de svåra teologiska spörsmålen.

Just kombinationen av öppenhet och egenart, för att använda den kända Lundateologen Gustaf Wingrens ord, gör Hammar till en stor ledare.

Kyrkans vägval är naturligtvis inte en mans verk. Det finns många biskopskollegor till Hammar som har en liknande profil. Claes-Bertil Ytterberg i Västerås, Jonas Jonsson i Strängnäs, Martin Lind i Linköping, Caroline Krook i Stockholm för att nämna några.

Dessa är dock i Hammars generation. Kyrkan står således inför ett stort generationsskifte inom de närmaste åren. Desto viktigare blir valet av ny ärkebiskop efter Hammar. Förhoppningsvis fortsätter kyrkan på öppenhetens och samhällsengagemangets väg. Det borde också vara dags för en kvinnlig ärkebiskop.

Den 18 september hålls kyrkoval. I år blir detta val synnerligen angeläget. Här väljs de representanter som sedan får förtroendet att välja ny ärkebiskop.

”Valet står mellan en jämställd folkkyrka och en ojämlik elitkyrka”, skriver prästen Anna Karin Hammar på debattplats i Upsala Nya Tidning (28/8). Hon kandiderar för socialdemokraterna i Uppsala.

I årets val ställer också sverigedemokrater och kyrkogrupperingar bestående av kvinnoprästmotståndare upp. Den som är medlem och bryr sig om vilket vägval Svenska kyrkan ska göra för framtiden bör absolut ta sig till vallokalerna om några veckor.

Rösta bort inskränktheten! Rösta för den öppna profetiska kyrka som K G Hammar har slagits för.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln