Rätt till heltid är en hörnsten

Karl-Petter Thorwaldsson.

Att kvinnor har betydligt lägre löner än män vet vi. Vi vet också att i stort sett alla branscher som domineras av kvinnor betalar låga löner. Sådant finns det statistik och siffror på.

I själva verket är situationen betydligt värre än de vanliga siffrorna brukar visa.

Sedan förra året presenterar LO en jämställdhetsbarometer som utgår från faktiska löneskillnader, alltså de löner som betalas ut i verkligheten. Och eftersom det är kvinnor - särskilt kvinnor i arbetarklassen - som oftast arbetar deltid är deras verkliga lön bara 75 procent av männens verkliga lön.

På en livstid innebär det en skillnad på 3,6 miljoner kronor, värdet på en genomsnittlig villa i Göteborgstrakten.

– LO måste klara att driva en uppvärdering av kvinnors arbete, sa organisationens ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i går.

Det förpliktar. Nästa års avtalsrörelse har i praktiken redan börjat.

Samtidigt påminner rapporten om att jämställda löner långt ifrån bara är en fråga om löneavtalens procentpåslag. Det handlar lika mycket om makt och politiska förutsättningar.

Rätten till heltid är en hörnsten. Inför valet lovade Socialdemokraterna att driva frågan om heltid i rollen som arbetsgivare i kommuner och landsting, och om tre veckor tar socialdemokraten Lena Micko över som ordförande i SKL.

Ett av hennes viktigaste uppdrag blir att äntligen få bort de ofrivilliga deltiderna i välfärden.

Ett tungt ansvar vilar dessutom på Magdalena Andersson. En ökad jämställdhet förutsätter mer pengar till välfärden. Mer pengar till löner, mer resurser till omsorgen om barn och gamla.

Det är inte kunskap om den bristande jämställdheten vi saknar. Det som saknas är åtgärder för att göra något åt situationen.

Följ ämnen i artikeln