Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Låt Kinberg Batra bli störst i mitten

I går föreslogs så Anna Kinberg Batra att formellt ta över som ledare för M.

Hur kan man se till att Moderaterna – av tradition och hävd ett ytterkantsparti – vinner politiskt inflytande i ett land där man traditionellt samarbetar i mitten och där socialdemokratern oftast leder regeringen?

Det är ingen liten fråga, men varje tid och varje M-ledare har haft sitt svar.

Gösta Bohman valde att i alla lägen tycka tvärtemot Olof Palme. Fredrik

Reinfeldts val 2004 var stenhård block­politik där de andra borgerliga partierna inordnade sig i en allians mot löftet att ­alla skulle få ministerposter och ansvar över sina hjärteområden när de fällt ­Göran Persson. Det var ingen vanlig ­partikoalition, det var i det närmaste ett symbiotiskt förhållande där Moderaterna var de enda som kunde räkna hem ökat väljarstöd.

Trevare tas mellan SD och M

I dag är alla allianstoppar – utom ­Göran Hägglund – borta. Det får väl ses som en illustration till att det läge som rådde för tio år sedan inte längre råder.

S har visat att de inte måste regera ensamma, partiet har försökt distansera sig från V och erbjudit både FP och C ministerposter. Dessutom rycker SD:s framgångar undan förutsättningarna för den blockpolitik som var alliansens fundament.

I går föreslogs så Anna Kinberg Batra att formellt ta över som ledare för Moderaterna.

På presskonferensen handlade en stor del av frågorna om hur hon ser på integrations- och migrationspolitiken. Högerextremisten Mattias Karlssons ande vilade liksom över partikansliet på Schönfeldts gränd.

Inte så märkligt.

Under den gånga mandatperioden röstade SD med M nio av tio gånger.

Det är tack vare SD som den moderata ekonomiska politiken nu gäller i landet. Det var till Jimmie Åkesson som Fredrik Reinfeldt tappade lejonparten av sina väljare och på kommunnivå ser vi ­hur trevare tas mellan SD och M.

Den stora oron är vart Moderaterna kommer att gå i sitt förhållande till ­Sverigedemokraterna och hur Reinfeldts arv förvaltas.

Men, nej, Kinberg Batra vill att Sve­rige framöver ska vara ett generöst land och ser gärna ett brett samarbete kring asyl- och migrationspolitiken med alla partier utom SD.

Och kanske blir det så.

Alla har anledning att hoppas

I våra grannländer har moderata systerpartier närmat sig högerpopulister och extremhöger för att säkra makten. Men under Reinfeldt blev Moderaterna ett alternativ för fler än golfspelande skattekverulanter och SD:s genombrott visar att positionen som ytterkantspelare redan är fylld.

Om Anna Kinberg Batra vill så kan hon – när hon ser ut över dagens politiska landskap – göra M till landets ledande mittenparti snarare än ett av två auktoritära högerpartier.

Kommer hennes parti att tillåta det?

Alla – från höger till vänster – som värnar ett öppet och tolerant Sverige där fanatiker inte tillåts sätta agendan har

anledning att hoppas.

Följ ämnen i artikeln