Svår utmaning väntar Haiti

Det har inträffat under bland ruinerna i Port-au-Prince. Hjälparbetare har grävt fram människor ur rasmassorna. Många fler har räddats av haitier som – ofta med sina bara händer – sökt sina anhöriga och vänner under sammanstörtade hus.

Mitt i kaoset har nytt liv fötts. Människor har behandlats av sjukvårdspersonal, haitier och katastrofarbetare, under de mest primitiva förhållanden.

Ändå finns en pyrande oro i rapporterna från Haiti.

Sjukdomar och hungersnöd finns runt hörnet. I ett land där allt brutit samman är varje dag utan epidemier något av ett under.

Rädslan handlar också om säkerhet. Plundring av affärer och kriminella bossar som rymt från fängelserna tillhör bilden av katastrofen. Ändå hävdade den amerikanska militären i förra veckan att Port-au-Prince faktiskt var lugnare än före jordbävningen.

I The Times skriver frilansjournalisten och haitikännaren Linda Polman att det haitiska folket framställs som mer skrämmande än ”somaliska krigsherrar, janjawidmilisen i Darfur eller afghanska talibaner”.

Kanske beror det på Haitis historia, präglad av gränslös brutalitet, korruption och ständigt allt djupare missär. Sådant häftar på bilden av människorna.

Den amerikanska regeringen har varit extremt tydlig. Katastrofen innebär inte att visumreglerna lättas. Någon våg av haitiska flyktingar till USA tänker Washington inte acceptera.

Men oron handlar också om en av världspolitikens besvärligaste utmaningar, att skapa en ny stat ur ruinerna av en gammal.

”Vårt land finns inte mer”, sa en 25-årig filosofilärare till Aftonbladet.

Orden skulle kunna uttalas av människor världen runt. Stater har krossats av bomber, av etniska eller religiösa motsättningar och av naturkatastrofer.

Statens sammanbrott präglar konflikten i Afghanistan, våldet i Somalia och den fruktansvärda situationen i östra Kongo. Det finns med som ett element i Kosovos framtid, och i den amerikanska politiken för att komma ur det irakiska haveriet.

Och världen, antingen den förkortas USA, Nato eller FN, står handfallen.

Haitis, och haitiernas, framtid hänger på att staten kan byggas på nytt, starkare och utan korruption.

Och faktum är att världen just nu tycks veta mycket lite om hur det går till.

Följ ämnen i artikeln