Efter corona måste alla få mer frihet
Hemarbete löser inte ett orättvist arbetsliv
Om planerna från i vintras hade hållit skulle alla svenskar ha erbjudits vaccin den här veckan. Så blev det som bekant inte, men planerna för en mer normal vardag håller ändå långsamt på att ta form. Men att återvända till tiden före pandemin innebär faktiskt inte bara fördelar.
Nyligen kunde Sveriges Radio berätta att många stora svenska företag nu planerar vad som ska hända när myndigheterna lyfter rekommendationen att arbeta hemma om det går. Det kommer att bli stora förändringar för många. De arbetsgivare som svarat på radions frågor talar om flexibilitet, utökade möjligheter att välja var arbetet ska utföras och om att underlätta livspusslet.
Fattas bara annat, frestas man utbrista. På massor av arbetsplatser har de anställda visat att distansarbete fungerar, och att arbetsinsatsen inte handlar om att logga in på kontoret vid en viss tidpunkt varje dag. Videomöten och informationsutbyte i alla möjliga verktyg fungerar allt bättre.
Pengar att tjäna
Antagligen finns det också pengar att tjäna. Kontorslokaler i centrala lägen är dyrt. Om distansarbetet innebär att företaget kan sänka sina hyreskostnader borde aktieägarna jubla.
Alla tycks alltså bli vinnare. Nej inte riktigt alla. En väldigt stor del av den svenska arbetsmarknaden har inte påverkats av de senaste 15 månadernas undantagstillstånd. På sjukhus, i äldreomsorgen och i barnomsorgen har personalen fått gå till jobbet precis som vanligt. Samma sak gäller för alla som sköter våra transporter, som arbetar på verkstadsgolvet, med byggen, på krogen eller i butik.
I en undersökning från i vintras svarar nio av tio LO-medlemmar att de måste vara på jobbet för att kunna utföra sitt arbete.
I många fall är det samma personer som har de mest slitsamma jobben, de obekvämaste arbetstiderna och de lägsta lönerna.
Klyftorna ökar
Om inte deras arbetsplatser påverkas av slutsatserna efter pandemin kommer klyftorna i samhället att öka ytterligare.
Hemarbete är inte det enda sättet att underlätta för människor att få ihop kraven från familj, vänner och arbete. Vi vet till exempel att arbetstiden har betydelse. Arbetsplatser där man prövat kortare arbetstid visar ofta lägre sjuktal och högre effektivitet.
Vi vet också att inflytandet över den egna arbetssituationen gör skillnad. En rapport som nu har några år på nacken visade att var tredje kvinna i ett LO-yrke inte ens kunde ta en toalettpaus utan att be om lov.
Pandemin kommer att förändra arbetslivet. Men det kan inte stanna med fler videomöten och större flexibilitet för somliga.
Hur ska arbetslivet förändras efter pandemin? Har hemarbetet kommit för att stanna. Och vad ska hända med alla de arbetsuppgifter som faktiskt måste göras på plats?
Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.
Denna chatt är stängd.
Det fick bli sista ordet i den här chatten. Klockan har slagit halv och vi har som sagt en dramatisk dag framför oss i politiken,
Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och åsikter. Vi lär få tillfälle att komma tillbaka till ämnet.
Hej snickaren.
Vad ska man säga? Grattis.
Jobbar 06,45 till 16,00 och trivs ypperligt med åtta timmar och vill ha det så.
Snickaren28 juni 2021Hej långtradarchaufför.
Nej jag tycker inte du ska behöva stanna, och jag vet inte om arbetstiden är den avgörande frågan för dig. Men jag tror att också du har behov av flexibilitet i ditt arbete.
Sex timmar??? Jag arbetar nio timmar om dagen för hinna med våra transporter runt om i landet och vill givetvis inte ha kortare arbetstid så klart.
Ska vi ha avbytare längs vägarna då eller?
Nä det kanske passar vissa yrken som inte är beroende av att material och varor kommer fram i tid men inte inom transportsektorn i alla fall.
Långtradarchaufför28 juni 2021