En hyllning till alla vardagens hjältar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När myndigheter och politiker brast i sitt ansvar för de drabbade i tsunamikatastrofen ryckte en mängd frivilliga hjälparbetare in. Många har vittnat om vilket fantastiskt arbete volontärer gjorde både på katastrofplatsen och vid hemkomsten till Sverige.

Häromdagen besökte jag Karolinska sjukhuset i Solna. För den som aldrig varit där kan det kännas stort, opersonligt och svåröverblickbart. Känslan av fabrikskultur och löpandebandsarbete infinner sig lätt. Jag hör plötsligt en kvinna fråga en äldre man som ser övergiven ut om han behöver hjälp. Kvinnan bär Röda Korsets symbol på sig.

Det är ett fint exempel på hur etablerad sjukvård och frivilligrörelser tillsammans kan göra det bästa för dem som behöver vård och för anhöriga som är oroliga.

I förra veckan deltog jag på Ideellt forum på Norra Latin. För fjärde året i rad samlades den ideella sektorns företrädare till konferens. Deltagarantalet slog alla rekord i år.

Andelen av arbetskraften som arbetar avlönat inom frivilligsektorn är väldigt liten i Sverige och de nordiska länderna, men den har ökat på senare år, enligt forskaren Filip Wijkström vid Handelshögskolan i Stockholm.

Det är framför allt inom vård, skola och omsorg som den ideella sektorn breder ut sig och inom kultur och fritid där det är idrottsrörelsen som står för den största ökningen. 1991 omsatte den ideella sektorn cirka 60 miljarder kronor, vilket motsvarar 4,2 procent av bnp. Tio år senare, 2002, omsätter den 120 miljarder.

Forskarna vid Ersta Sköndals högskola överlämnade nyligen en utredning till regeringen om de frivilliga krafterna. Den visar att Sverige hör till de fem länder i västvärlden där mer än halva befolkningen jobbar ideellt, oavlönat. Övriga länder som toppar statistiken är Holland, Norge, Island och USA.

I snitt lägger 51 procent av svenska folket ned 14 timmar i månaden på frivilligarbete. Det rör sig om alltifrån att träna knattelaget i fotbollsklubben till att vara jourhavande medmänniska. Det sociala kapitalet som man brukar kalla det är glädjande starkt i vårt land.

För tre år sedan startades Volontärbyrån (www.volontarbyran.se) ett slags mäklartjänst mellan frivilligorganisationerna och enskilda volontärer. Sedan starten 2002 har Volontärbyrån förmedlat mer än 6 375 volontärkontakter till 478 frivilligorganisationer, däribland Röda Korset, Hammarby IF, Cirkus Cirkör, Tjejzonen, Frivillig väntjänst, Göteborgs räddningsmission och Fryshuset.

Uppdragen kan gälla allt från läxläsning och telefonjour till styrelseuppdrag, it-stöd, flyktingguider, matlagning och evenemangshjälp. Just nu väntar över 1 600 personer på att det ska komma in uppdrag som motsvarar deras intresse och kunskaper.

Sköndalsforskarna visar att det traditionella engagemanget i form av medlemskap i en folkrörelse fortsätter att minska medan andra mer aktivitetsinriktade former av frivilligt arbete ökar. Det är en intressant utmaning för de idébärande folkrörelserna, inte minst de politiska partierna som tenderar att ha professionaliserats så till den grad att varken medlemmar eller praktiskt arbete längre verkar vara av vikt.

I dag firas

den internationella frivillighetsdagen. Grattis alla vardagens hjältar och hjältinnor!

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln