För liberaler är Stefan Löfven bästa lösningen
Publicerad 2018-11-05
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Man kunde nästan höra hur topplocken gick på åtskilliga opinionsbildare och politiker på högerkanten när de i onsdags läste Dagens Nyheters ledartext under rubriken “Nej, Stefan Löfven är inte Djingis Khan”.
Det hör ju inte till vanligheterna att den malliga morgontidningen rör upp känslor men nu var det i alla fall dags.
De oberoende liberalerna på DN argumenterar nämligen för att för den som vill ha liberal sakpolitik gör bäst i att hoppas på en socialdemokratisk enpartiregering.
För en politisk borgerlighet som under de senaste årtiondena – genom seminarier, bokutgivningar, skribentutbildningar och näringslivsfinansierade samkväm – samlats och enats kring att socialdemokratin är det sämsta som finns kom det förstås som en chock. För vissa moderater och kristdemokrater tycks det komma som en överraskning att liberaler inte välkomnar en regering som gör sig helt beroende av ett antiliberalt nationalistiskt parti.
DN:s regeringslösning – som på grund av högerilska var tvungen att utvecklas i ytterligare en text i går – är värd att ta på allvar eftersom den faktiskt förhåller sig till verkligheten. Argumentationen tar också konsekvenserna av de löften som bland andra Annie Lööf och Jan Björklund ställt ut.
Vill man ha en regering som håller SD ute, som är öppen för blocköverskridande överenskommelser och som åtminstone i teorin håller alliansen intakt så är Stefan Löfven faktiskt det enda statsministeralternativet.
Till skillnad från de senaste månadernas fria fantasier om hur nästa regering ska se ut är den här modellen prövad.
Bortom all retorik och alla utspel så förändrade valet inte särskilt mycket i riksdagen. De rödgröna partierna är större än de fyra allianspartierna. Sverigedemokraterna fick fler mandat och kan fortfarande ställa till oreda och kaos, men verklig makt får de bara om andra partier tillåter det.
Alliansen är klyvd
Så här har det varit i fyra år och trots allt som har det genomförts reformer – inte sällan i blocköverskridande samförstånd – som varit viktiga för Sverige.
Med alliansen klyvd på mitten skulle en socialdemokratisk regering kunna åstadkomma ännu mer. En sådan skulle dessutom reducera Sverigedemokraternas inflytande till nästan ingenting.
Och allt Annie Lööf och Jan Björklund skulle behöva göra är att lägga ner sina röster i en statsministeromröstning.
• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!