Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Sossarnas hbtq-politik skaver i flyktingfrågan

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2018-08-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På onsdagsmorgonen presenterar socialminister Annika Strandhäll och HBT-S ordförande Sören Juvas Socialdemokraternas hbtq-politiska program. Utanför fönstret fladdrar regnbågsflaggor på förbipasserande bussar, som understryker att vi är mitt i Europride, där Sverige är värd.

– För vår del är det otroligt viktigt att Sverige ska vara tryggt, oavsett vilken sexuell läggning du har, om du är hetero, om du är homo, om du är ung eller gammal, om du är född i Sverige eller i ett annat land, slår Annika Strandhäll fast.

På många sätt välbehövligt

Det är på många sätt ett ambitiöst och välbehövligt program de presenterar. När det kommer till regnbågs- och stjärnfamiljer finns det flera viktiga punkter. Socialdemokraterna vill göra en översyn av lagstiftningen så att barn kan ha fler vårdnadshavare än två, påverka fler länder att öppna upp så att samkönade par ska få adoptera och modernisera föräldraförsäkringen så att den anpassas till olika familjekonstellationer.

Där märks även nödvändiga punkter om utbildningsinsatser inom vården, i skolan och inom socialtjänsten. Man vill öka kunskapen inom rättsväsendet kring hatbrott och kartlägga omfattningen av hedersrelaterat våld mot hbtq-gruppen. Möjligheten till ett tredje juridiskt kön ligger nu på bordet. Så långt allt väl.

Mött stormfloder av kritik

Men när vi kommer till frågor om migration och asyl så börjar det skava. Programmet slår fast att "hbtq-flyktingar ska tillförsäkras en rättvis och rättssäker behandling inom ramen för det gemensamma asylsystemet i EU".

Så ser det inte ut idag. Inte heller i Sverige. Hit kommer människor som flytt från våld, förtryck och mordhot på grund av sexuell läggning. Vi ser homosexuella flyktingar utvisas till länder där det är livsfarligt att älska någon av samma kön, så som Afghanistan. Ibland i den ännu farligare kombinationen homosexuell och kristen. Migrationsverkets tester för att avgöra människors läggning har mött stormfloder av kritik. Och hela Annika Strandhälls kroppsspråk förändras när det här kommer på tal. Hon slår ner blicken. Det är uppenbart att hon skulle vilja ge tydligare besked, mitt i en vecka som firar öppenhet och framhåller kampen för hbtq-gruppens rättigheter.
– Har man asylskäl som till exempel beror på vilken sexuell läggning man har, så ska det ingå som skäl i bedömningen, och du ska omfattas av ett större skydd. Oavsett vem du är så ska du kunna förvänta dig en rättssäker handläggning, och så ser det inte ut idag. Jag är medveten om bristerna i bedömningen, vi från regeringens sida är medvetna om bristerna, och är beredda för att göra mer för att öka likvärdigheten.
Hon understryker:
– Vi ser att här har vi mer att göra.
De kom med Prideflaggan i topp. Men mot slutet av pressträffen slokar den en aning.