Grön sprayfärg varnade för klimatkrisens framfart
USA-valet närmar sig – nödläge i Kalifornien
Det är nu många år sedan jag reste runt i jättelika Kalifornien. Intrycken avlöste varandra. Pråliga samhällen, enorma motorvägar, dammiga bergsstigar, sömniga surfbyar. Bråddjupa skillnader mellan fattiga och rika. Högteknologi, blomstrande turism och framtidstro som gjort delstaten till världens sjätte största ekonomi. Men det var en särskild affärsidé som etsade sig fast i minnet. Genom små annonser marknadsförde sig ett företag med en enda verksamhet: att med miljövänlig färg spraymåla gulnade, uttorkade gräsmattor gröna. Den gröna färgen skulle hålla i sig ett bra tag, utlovade företaget.
När blir en sådan företagsidé ens gångbar? Jo, när vattenreserverna sinar och torkan blir så intensiv att tomtägare ger upp och söker andra lösningar. Några år senare blev vattenransonering verklighet i Kalifornien, samtidigt som vattenpriset höjdes. Vilket påverkade fattiga och jordbrukare, men knappast rörde de rika som plaskade vidare i jättelika swimmingpooler.
Förklarar nödläge
Sedan dess har värmeböljorna blivit än värre, torkan allt mer brutal. Nio av tio av de största skogsbränderna i Kalifornien sedan branden i Los Angeles 1932 har härjat under 2000-talet, varav fem efter 2010, rapporterar The New York Times. Nya värmerekord på närmare 50 grader uppmättes i helgen i Kalifornien, uppger DN.
Frågan om effektiv klimatpolitik har samtidigt blivit en dragkamp mellan den rika delstaten och president Trump, som hävdat att tuffa regler skulle kosta jobb och drabba ekonomin. Kalifornien, som är en utsläppsjätte, fortsätter trotsigt omställningen. Men delstaten blir samtidigt ett skrämmande exempel.
Brandsäsongen i regionen är i år mycket tidig och har redan slagit rekord. På söndagen förklarade delstatens guvernör Gavin Newsom nödläge i Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino och San Diego på grund av bränderna, rapporterar SVT.
Slukar liten ort
De jättelika eldsvådorna benämns olika och rasar parallellt, och Creekbranden befaras nu sluka lilla orten Huntington Lake, som till större delen består av sommarbostäder. Människorna i området har evakuerats. Liksom under bränderna i Australien uppges hettan ge upphov till lokala åskväder, med blixtnedslag som förvärrar infernot. Brandmän på plats bekämpar 18 meter höga lågor, enligt brandbefäl.
Vänner i delstaten, som under tidigare år delat bilder på stekheta väderprognoser med skrattflämtande emojis, har slutat le åt problemet. ”Det här är vidrigt”, skriver en bekant via sociala medier.
Det närmar sig presidentval i USA. Liksom pandemin och den ekonomiska krisen i dess spår är klimatkrisen en valfråga som bara växer.
Men den har varit på gång länge.