Löfven måste lyssna på LO
Arbetsrätten måste fungera för alla
Om förslagen i den statliga utredningen om Las hade genomförts skulle de skapa oro och försämra arbetsmiljön. Enligt Arbetsmiljöverket.
Förändringarna av anställningsskyddet skulle slå hårt mot äldre och lågutbildade, och det skulle öka långtidsarbetslösheten. Enligt Umeå universitet och statliga Konjunkturinstitutet.
Lunds universitet tycker att förslagen skulle rubba balansen på arbetsmarknaden, något statliga Medlingsinstitutet konstaterade redan förra veckan. Tingsrätten i Stockholm menar att förändringarna kan bli ett hinder för företag som vill växa.
Kunde aldrig bli lag
Det är klart att Gudmund Toijers utredning om Las aldrig skulle kunna bli svensk lag. Att det fram till i dag har funnits politiker som hävdat motsatsen borde egentligen vara pinsamt.
Det är möjligt att Stefan Löfven nu hittat ett sätt att desarmera frågan om anställningsskydd, i alla fall politiskt.
Uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemännen i PTK kan rädda ansiktet på många av de inblandade.
Men är förslaget bra? Löser det problemen med otrygghet och utslagning?
Om det är något vi borde ha lärt oss är det att vi inte ska vara för snabba att svara på den frågan.
Vi fick ett svar
När Eva Nordmark presenterade regeringens ställningstagande gav hon svävande svar på många frågor. Men ett svar fick vi. De regler som nu ska tas fram måste fungera på hela arbetsmarknaden. Alltså också för LO:s medlemmar.
Som alla vet har en enig LO-styrelse sagt nej till den uppgörelse som fanns på bordet. Bland annat ansågs undantagen från turordningsreglerna alltför långtgående. Uppgörelsen skulle inte heller lösa de grundläggande problemen med otrygga anställningar.
Nordmark säger att hon nu ska arbeta vidare i nära kontakt med arbetsmarknadens parter. Det måste självklart också gälla den part som sagt nej, och det kan inte bli en formalitet.
Att Toijers utredning hamnar i papperskorgen är bra. Men om arbetsrätten ska fungera på hela arbetsmarknaden måste Stefan Löfven ge LO ett verkligt inflytande över det fortsatta arbetet.
Oavsett vad andra parter och partier propsar på.