P3-svengelskan leder oss mot systemkollaps
Snart kan du inte beställa en fika på svenska
Jag tog in på ett hotell utanför Stockholm i förra veckan för att få min första natts sömn på åtta månader. Föräldraledigheten gick mot sitt slut och det började bli dags att vänja sig av vid att anpassa dygnet efter en liten bebis.
Omställningen höll på att ge mig en hjärnblödning. Inte på grund av saknaden av en gosig och krävande liten person, utan för upplevelsen av att stå inför en sorts systemkollaps.
Hotellet jag tog in på var av den sort som anser det häftigt att kommunicera på svengelska.
I bokningen stod det att jag kunde starta vistelsen med att antingen ta det lugnt i loungen eller ta del av deras motionsmöjligheter: "Whatever makes your happy chemicals do the mambo".
Allt är ”awesome”
I den stilen fortsatte vistelsen. All information inklusive restaurangens meny var på engelska eller svengelska.
Det är ingen ovanlig upplevelse.
Affärer, caféer och olika typer av företag väljer att tilltala oss på engelska, eller någon uppblandad variant. Samma sak med svenska artister och influencers. I P3 snackar alla programledare om "selfesteem", "mindblowing" och att det är "awesome".
Svenskarna är bland de bästa i världen på engelska som andraspråk. Det är givetvis viktigt för ett exportberoende land som vårt. Goda engelskkunskaper efterfrågas numera för i stort sett alla positioner på arbetsmarknaden.
På gränsen till utplåning
Språket utvecklas med tiden, i en globaliserad värld där vi är på internet en stor del av dygnet är det knappast underligt att svenskan förändras.
Men frågan är om vi inte snart når gränsen till utplåning.
Det menar i alla fall en rad språkliga högdjur på Expressens debattsida i ett upprop undertecknat av 236 personer, däribland Svenska Akademiens Peter Englund, professor Sven-Eric Liedman och språkvårdaren Catharina Grünbaum.
De uttrycker en oro för att svenskan allt mer förlorar status gentemot engelskan.
Och då baserar de inte det på ett besök på Joe & The Juice.
Udden riktas mot det svenska skolsystemet, som inte bara är extremt med sina aktiebolag och vinstuttag. Vi är också unika med att inte kräva att skolor har det gemensamma språket - svenska – som bas för skolan.
Ett hot mot demokratin
Antalet skolor med mycket eller övervägande engelsk undervisning blir allt fler. Den enda reglering som finns är att grundskolan ska ha minst 50 procent undervisning på svenska, för gymnasieskolan är kravet 10 procent.
Peter Englund och gänget hänvisar till Språklagen som säger att det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas.
Språkkunskaper har alltid varit en klassfråga och elevers framtid avgörs idag mer än någonsin av vilka föräldrar man råkar ha. Den svengelska skolan hotar i slutändan både samhällets sammanhållning och demokratin, varnar debattförfattarna.
Det är, på ren svenska, åt helvete. You know what I mean?