Cancersjuka får inte plats i vården längre
Finland får ta emot sjuka svenskar
I veckan kunde tidningen Mitt i berätta att landstinget i Stockholm inte längre klarar av att strålbehandla cancerdrabbade medborgare i tid. En misslyckad upphandling av strålkanoner gör att väntetiderna på Nya Karolinska sjukhuset och Södersjukhuset blivit för långa.
Därför kommer patienter skickas till Finland för att få vård.
Där fungerar upphandlingarna, får man förstå. Så vad är det man gör i vårt östra grannland som är så bra?
Vård är en vara
Kanske bör frågan omformuleras. Vad är det man inte har gjort i Finland?
Finland har inte privatiserat vården i den omfattning som vi gjort i Sverige. Man har inte behövt hantera privata koncerner som slussar skattepengar från sjukvård till kanalöar. Man har inte genomfört tvingande vårdvalssystem som gynnar friska och privilegierade framför sjuka och svaga. Vården är fortfarande decentraliserad och man har inte anammat ett konkurrensorienterat marknadstänkande.
Allt det där har vi gjort i Sverige, och lite till. Sjukvårdssystemet har avreglerats, konkurrensutsatts och privatiserats. Men den har också omorganiserats till oigenkännlighet. Välfärden sägs ha effektiviseras genom styrning uppifrån och konkurrens utifrån. För att det offentliga ska bli mer effektivt måste det vara som marknaden och eftersom marknaden säljer produkter måste det offentliga göra det.
Arbetet detaljplaneras efter schabloner och allting ska rapporteras, mätas och bli statistik. Politikerna debatterar om hur mycket pengar som ska gå till det som går att mäta, och oavsett vem som regerar är det samma nyliberala styrningsmetoder som gäller.
Den logiska slutpunkten i denna marknadisering av vården är Nya Karolinska i Solna.
Färre läkare, fler chefer
På sjukhuset, det dyraste någonsin, står över 800 barn i kö för att opereras. Här dör cancersjuka människor för att Karolinska inte har tid för dem. Här har beprövade rutiner avskaffats, lagar och medicinskt ansvar har satts på undantag. Underbemanningen är rekordartad. Läkare och sjuksköterskor säger upp sig, samtidigt som chefer har ökat med 30 procent.
Allt berättas i reportageboken "Konsulterna: Kampen om Karolinska" som kom ut i våras. Det är en skildring av hur en borgerlig landstingsmajoritet bestämde att ett sjukhus skulle byggas och drivas i så kallad offentlig-privat samverkan. Samtidigt revs hela vårdorganisationen upp och ersattes av konsultprodukten ”värdebaserad vård" där vårdresultat dividerat med kostnad är lika med värde.
I de ruinerna går nu stockholmarna runt. Men landstingsskatten har ju i alla fall sänkts.