Här är homofoberna åtminstone skamsna
Svenskt hbtq-hat är inte sanktionerat av staten
Nu är årets stora Pridevecka i gång i Stockholm. Schemat är fullspäckat. Varje dag hålls seminarier om allt från dagens asylprocess ur ett hbtq-perspektiv till satanistisk feminism. Festivalen avslutas på lördag då Prideparaden går från stadshuset till Östermalms IP.
Svårt att vara queer
I Sverige går de flesta politiker i Prideparaden, och ministrar och partiledare dyker upp på Pridescenen under veckan. Men trots att vi på pappret ligger vi före många andra länder, gör det inte vardagen som queer enkel – homosexuella diskrimineras fortfarande, bisexuella osynliggörs, transpersoner blir trakasserade.
Utanför vårt lands gränser är läget ännu värre. För bara en vecka sedan mördades en hbtq-aktivist i Ryssland. Jelena Grigorjeva blev 41 år gammal. Hon hittades i en buske nära sitt hem utanför St Petersburg, knivhuggen och med tecken på strypning.
Rysk aktivist mördad
Grigorjeva kom ut som bisexuell tidigare i år. Innan mordet hängdes hon ut på en hatsajt som uppmanar till "jakt" på hbtq-personer. Foton på homosexuella, bisexuella och transpersoner läggs ut på sajten, tillsammans med deras adresser och löften om belöningar för den som ger sig på dem.
Polisen har gripit en man misstänkt för mordet på Jelena Grigorjeva, men hävdar att det ska ha varit ett personligt snarare än politiskt våldsdåd.
Statligt sanktionerad homofobi
Att homosexualitet är lagligt i Ryssland är ingen garanti för trygghet. 2013 drev Rysslands president Vladimir Putin igenom en lag som förbjuder ”propaganda för icketraditionella sexuella umgängen”. I praktiken har förbudet lett till en förvärrad diskriminering av sexuella minoriteter. Human Rights Watch har rapporterat att hatbrotten mot hbtq-personer ökat sedan lagen infördes, även om mörkertalet är stort.
– Lagen är ett klassiskt exempel på statligt sanktionerad homofobi. Vi vet också att den har gett upphov till en utbredd homofobi i samhället, eftersom den signalerar att hbtq-personer lever i strid med moralen och att det är okej att ge sig på dem, säger Tanja Loksjina på Human Rights Watch i Moskva.
Ett första steg mot rättvisa
I Sverige är homofobin inte sanktionerad av staten, och de som driver homofob politik försöker åtminstone dölja det. Det säger någonting positivt om det politiska utgångsläget.
Slutmålet är förstås att homofobi inte ska finnas över huvud taget. Men det första steget på vägen dit är att få homofoberna att skämmas.
PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien
Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.