Äntligen krackelerar M:s friskolefanatism
Lyssna på ideologen från Lomma
Lommas moderata kommunalråd Robert Wenglén vill sätta elevernas rätt till kunskap före riskkapitalbolagens vinstintresse.
Det är en radikal åsikt i ett parti som i 30 år vägrat rucka på sin dyrkan av friskolekoncernerna.
Men mycket har hänt sedan 1990-talet.
Det system som lanserades av Carl Bildt gav friskoleföretagen 85 procent av skolpengen. Denna utökades sedan av Göran Perssons S-regering till 100 procent. Tanken var att hjälpa små skolor med krisande ekonomi.
Resultatet blev att man bjöd in gamarna till bordet.
Ovanligt oreglerad marknad
Svensk skola blev en närmast oreglerad marknad att tjäna pengar på, helt unik i internationell jämförelse.
Små personaldrivna kooperativ och stiftelser kom i allt högre takt att köpas upp av bolag, vars slutliga mål inte var elevernas kunskapsnivå utan maximal avkastning. Elever och deras skolor blev som vilken handelsvara som helst, enkla att sälja av när avkastningen uteblev.
Riktigt så var det inte tänkt att bli.
Det är ingen slump att 80 procent av landets befolkning vill begränsa eller förbjuda vinstuttag i skolan. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har sedan länge varit inne på samma linje.
Robert Wengléns syn på skolpolitik är inte radikal. Det är vårt system som är radikalt, närmast dumdristigt.
Svängning inom M
Det har även den yngre generationens moderater börjat inse. MUF har i flera år krävt att regelverket ska stramas åt, och vill se en resultatbaserad skolpeng för att få bort de värsta lycksökarna på marknaden.
Det är inte så konstigt. De har vuxit upp med det svenska friskolesystemets fördelar och nackdelar.
För de finns ju naturligtvis där.
Det är glädjande att fler moderater börjar ta sitt förnuft till fånga.
Men det är något mer i Wengléns kritik, som även för en inbiten sosse är rent befriande: nämligen återkomsten av ideologiska resonemang i debatten.
Wenglén menar att det i grunden är en konservativ tanke att sätta elevernas kunskapsnivå i centrum, för att få ut maximalt av varje skattekrona.
– Vi har fått en kvasimarknad där privata företag tjänar pengar på skattebetalarna. Offren är eleverna. Inte nödvändigtvis eleverna på den enskilda friskolan, men eleverna generellt i samhället, säger han i en intervju med DN.
Han har helt rätt.
M måste överge sin friskolefanatism.
Äntligen rör det på sig inom partiet.
Moderata Ungdomsförbundet, MUF, och kommunalrådet Robert Wenglén vill se tydliga förändringar av det svenska friskolesystemet. Kommer de att kunna påverka partiet? Eller har frågan blivit så polariserad och symbolisk att M inte vågar röra den? Vad skulle krävas för att M ska lämna sin dogmatiska inställning till dagens friskolesystem?
Chatta med Aftonbladets ledarskribent Lovisa Arvidsson. Chatten öppnar klockan 9.00 men det går bra att skicka in inlägg redan nu.
Denna chatt är stängd.
Och det fick bli morgonens sista inlägg! Tack för engagemanget, det är uppenbarligen en fråga som berör många. Många frågor och inlägg som inte hann besvaras. Önskar er alla en fin fortsatt dag!
Jag kommer ihåg när jag gick i grundskolan. Jag gick på en kommunal skola där lärarna var ”hårda” med betygen. När jag började på gymnasiet hade jag klasskamrater som gått på friskola och hade haft MVG i alla ämnen medan jag hade haft G-VG. Ändå kunde jag mer än dem. En tjej hoppade av gymnasiet eftersom det blev för tufft. Helt galet system!
DorisGod morgon Doris!
Ja, det är väldigt tragiskt när det går den typen av inflation i betygen. Och det drabbar ju eleverna allra mest när deras kunskapsnivå inte överensstämmer med betygen.
Lovisa Arvidsson27 juli 2022Vad var det för fel på skolan tidigare då alla gick i kommunal skola?Det har jag funderat på många år.
Skolan kändes trygg och rättvis på 70-80 talet och det blev ju folk av oss också!😀
MajaDet var nog inget fel på den skolan men sen drog nyliberala vindar över världen och vi fick för oss att öppna upp skolan för fler huvudmän. Jag tror att många av dem säkert var väldigt bra, med olika pedagogiska inriktningar etc, och drivna av stiftelser eller andra ideella aktörer. Men sen urartade allting med att stora koncerner sätter i system att tjäna grova pengar påden skattefinansierade skolpengen, och då blev det plötsligt något helt annat.
Lovisa Arvidsson27 juli 2022Kanske börjar även öppet våga tillstå att en dålig skola är lika med ett dåligt samhälle. I slutändan är vi ju alla förlora på dåligt utbildade människor. Således bra att han påpekar vikten av kunskaper.
BjörnMorrn Björn!
Yes, så är det.
Lovisa Arvidsson27 juli 2022Kommer det att bli någon granskning av nuvarande politikers kopplingar till friskolor? Dessa kopplingar förklarar ganska mycket av nuvarande inställning.
VeraGod morgon Vera!
En sådan granskning vore kanske på sin plats...
Lovisa Arvidsson27 juli 2022