Västvärlden blundar för Putins förtryck

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tidningar stängs, myndigheterna tvingar medier att sälja till kapitalägare som är vänner till presidenten, journalister avskedas eller mördas.

Så ser det ut i Vladimir Putins Ryssland. År 2005.

Jag lyssnar till journalisten Anna Politkovskaja på Aftonbladets seminarium i samband med tidningens 175-årsfirande förra veckan.

Politkovskaja är reporter på Novaja gazeta, en av de få oberoende ryska tidningarna. Hon har skrivit böcker som översatts till svenska: ”Tjetjenien – sanningen om kriget” och ”Putins Ryssland” (Ordfront).

”Yttrandefriheten fanns på Gorbatjovs och Jeltsins tid, men i dag är den ytterligt begränsad”, säger Politkovskaja till de församlade svenska mediecheferna.

Hon beskriver journalistyrket som ett ”yrke med risk för livet”.

Det är en skrämmande bild av dagens Ryssland hon ger. Med Putin kom ett nytt skede i den ryska utvecklingen – ett slags kapitalism med neosovjetiska drag. Sovjetisk ideologi har ställts i det privata storkapitalets tjänst. Klasskillnaderna är enorma och korruptionen utbredd. De fascistiska rörelserna går fram, särskilt bland de unga.

”Presidenten har sina favoriter och skriver man om dessa blir du och din tidning utsatta för förföljelse”, säger Anna Politkovskaja. Hon konstaterar vidare att det i dag inte finns några oberoende nyhetsprogram i tv eller ”talkshows” som bemödar sig att visa sanningen.

I Moskva finns bara en oberoende tidning. Konkurrenterna är uppköpta och antingen nedlagda eller ”omprofilerade” till att lyda Putins administration.

Politkovskaja har skrivit åtskilligt kritiskt om Rysslands krig i Tjetjenien. Hon har dödshotats och attackerats. Även hennes dotter har blivit utsatt. Men alla rättsliga processer har lagts ned.

”Journalister förföljs och dödas men några skyldiga hittas aldrig”, säger hon sarkastiskt.

Väst verkar inte bry sig. USA vill hålla i gång sitt så kallade krig mot terrorismen och låter Putin hålla på med sitt. I Västeuropa är de politiska ledarna mer intresserade av den ryska naturgasen än av yttrandefriheten och demokratin. Näringslivet ser den hägrande ryska marknaden och glömmer förtrycket.

Jag läser i Veckans Affärer om Stenbeckssfären. Modern Time Group där kabel-tv-bolaget Viasat ingår hör till de mest framgångsrika mediebolagen. MTG har expanderat i Ryssland och Östeuropa. Viasats kanaler distribueras nu till marknader med över 300 miljoner invånare och når 60 miljoner tittare.

”Rysslands reklammarknad kommer att växa väsentligt”, säger MTG-chefen Hans-Holger Albrecht nöjt.

Att den ryska pressfriheten är begränsad och att ryska journalister förföljs och mördas är inget som bekymrar Albrecht. I stället väljer han att tona ned detta och skyller på den organiserade brottsligheten.

”Vi har inte stött på några re-striktioner från myndigheterna”, säger han.

MTG-direktören betonar att hans tv-kanal inte har några nyhetssändningar i Ryssland.

”Vi har inga ambitioner att ändra på samhällsförhållandena. Vi är ett underhållningsbolag”, säger han till Veckans Affärer.

Jag noterade att Stenbeckskonsulten Björn Rosengren lyssnade på Anna Politkovskajas föredrag. Måtte han upplysa herr Albrecht om sakernas tillstånd.

Det är hög tid att vi alla i västvärlden reagerar mot det förfärliga som pågår i Putins Ryssland. Innan det är för sent.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln