Toppmötet om Europas framtid

Uppdaterad 2016-05-26 | Publicerad 2014-12-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lönedumpning och diskriminering av utländska arbetare är oacceptabelt

Toppmöte Fri rörlighet för människor är en hörnsten i det europeiska samarbetet. Villkor och löner måste vara rimliga.

I helgen har ledarna för socialdemokratiska partier och fackliga centralorganisationer från Österrike, Tyskland och Sverige träffats på Bommersvik utanför Södertälje. Toppmötet har handlat om jobb, och om hur det ska bli någon ordning på den öppna europeiska arbetsmarknaden.

Historiskt

Under andra omständigheter hade det antagligen betraktats som en historisk händelse. Två socialdemokratiska statsministrar och en vicekansler tillsammans med ledarna för den tre tunga fackliga organisationer som diskuterar gemensamma och mycket verkliga problem. Ett slags embryo till en annan politisk väg för Europa.

Dessutom på Bommersvik och efter initiativ av den svenska arbetarrörelsen.

Sådant har vi nästan inte sett sedan Sten Anderssons dagar.

Utmaning

Nu riskerar rubrikerna från helgens möte att blekna snabbt. Av alldeles uppenbara skäl handlar frågorna till Stefan Löfven just nu inte om den europeiska arbetsmarknaden, utan om hans och hans regerings framtid.

Det hindrar inte att mötet på Bommersvik faktiskt handlar om en av den europeiska unionens verkliga utmaningar, eller att lösningen sannolikt kräver precis det slags allians som helgens möte har lagt grunden för.

Hörnsten

Fri rörlighet för människor är en hörnsten i det europeiska samarbetet. Människors möjligheter ska bli större i en union där nationsgränserna inte är oöverstigliga hinder. För vanliga européer är det ett av de viktigaste värdena med samarbetet.

Men den fria rörligheten har samtidigt blivit en möjlighet för skrupelfria och giriga arbetsgivare att dumpa löner och erbjuda orimliga anställningsvillkor. Anställda ställs mot varandra. I Sverige har vi sett det, i byggbranschen, inom transportnäringen och i bärskogarna för att ta några exempel.

Lönedumpning

Moderaternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Elisabeth Svantesson, deklarerade i går att den europeiska arbetsmarknaden redan i dag "vilar på en social grund". Den bilden måste hon vara tämligen ensam om att ha. I själva verket har EU:s regelverk gång på gång visat sig otillräckligt för att försvara den princip nästan alla säger sig försvara, nämligen att löner inte ska dumpas och att anställda inte ska diskrimineras därför att de kommer från ett annat land.

Så här kan Europa inte fortsätta.

Begränsningar

Risken är uppenbar att allt fler, precis som i Storbritannien, på allvar börjar diskutera begränsningar av den fria rörligheten. Det vore att bit för bit montera ner Europas möjligheter.

Alternativet är att på politisk väg driva kraven på förändringar av EU:s regelverk, så att fackliga rättigheter och de anställdas villkor på allvar likställs med företagens och arbetsgivarnas friheter.

Viktigt för hela EU

Helgens möte blir förhoppningsvis ett avstamp. De tre socialdemokratiska partiledarna har förbundit sig att driva frågan om de anställdas rättigheter, en social dimension, genom ändrade direktiv och kommande fördragsförändringar. Tillsammans med de fackliga organisationerna tillsätter socialdemokraterna i Österrike, Tyskland och Sverige en arbetsgrupp för att fylla det åtagandet med innehåll.

Det arbetet är viktigt på riktigt, för löntagarna i Sverige och i andra EU-länder. Och faktiskt för hela det Europeiska samarbetet.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln