Dags att sätta stopp för regeringsmaktens förfall

Egentligen hade Stefan Löfvens talskrivare inte behövt anstränga sig. Argumenten för stats­ministern att upplösa riksdagen så snart det låter sig göras är uppenbara. Orden formulerades redan för 88 år sedan av Rickard Sandler, folkbildare och fram till i dag socialdemokratins kortvarigaste stats­minister.

”Det är bättre att denna ­regering faller än att regeringsmakten förfaller”, sa ­Sandler och lämnade in sin ­regerings avskedsansökan.

Svårare än så var det inte 1926, och svårare är det inte i dag.

Sandler var förbannad på en borgerlig riksdagsmajoritet som kört över regeringen om gruvstrejken i västmanländska Stripa. Året tidigare hade gruvarbetarna lagt ner arbetet, och när riksdagen ställde sig bakom den statliga arbetslöshetskommissionens beslut att dra in ersättningen till dem som vägrade bli strejk­brytare såg­ ­regeringen ­ingen annan lösning än att ­avgå.

Det handlade om en sak­fråga av djupaste principiell betydelse, och det handlade om regeringsmaktens auktoritet. Om att ta ­ansvar, med det ord som på något sätt blivit Svarte ­Petter i dagens politiska debatt.

På det hela taget är ­situationen inte så annorlunda i dag. Med dagens mandatfördelning innebär det besked Sverigedemokraternas Mattias Karlsson lämnade efter sin ­appell i tisdags att regeringen förlorar handlingsförmågan i en rad riktiga och viktiga politiska frågor.

Det handlar till exempel om utbyggnaden av den högre ­utbildningen, underhållet av järnvägen och gränserna för privata välfärdskapitalisters möjligheter att sko sig på barn, sjuka och gamla.

Det handlar också om arbetet för ordning och reda på ­arbetsmarknaden, mänsk­ligare ­regler i sjukförsäkringen och – inte minst – ­höjningen av ­a-kassan.

De senaste åtta åren har urholkningen av trygghets­systemen varit regeringens ­viktigaste redskap för att ­pressa tillbaka löntagarnas krav och hålla nere löne­ökningarna. Inte så olikt ­debatten om ”konfliktdirek­tiven” för snart 90 år ­sedan om man ska vara ­ärlig.

För en socialdemokratisk ­regering är frågor om arbetsmarknaden lika principiella som de var 1926.

Men dagens kris handlar som sagt också om ­regeringens auktoritet. Rent konkret innebar Mattias Karlssons tal i tisdags ett ultimatum, inte bara till ­dagens regering ­utan till alla kommande regeringar. Vad han sa var att partiet tänkte ­använda sin ställning för att ­fälla varje regering som inte närmade sig Sverigedemokraternas syn på flykting- och migrationspolitiken.

Den sortens ultimatum från ett ytterlighetsparti med stöd av lite mer än var nionde väljare ­borde ingen regering kunna acceptera. Det vore regeringsmaktens förfall.

Och så är vi till­baka hos Sandler.

Följ ämnen i artikeln