Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hotet är redan en realitet här

Demonstration med IS-flaggor i Mosul, Irak.

Terrorsekten Islamiska staten, IS, har ”sovande celler” runt om i Europa som väntar på order att agera.

Det berättar en avhoppare som norska NRK intervjuat.

Ett av länderna där IS finns representerat är Sverige, enligt källan.

Men de europeiska IS-medlemmarna behöver inte ha varit i Syrien och Irak och de behöver inte ens vara på väg dit.

– Om en man med till exempel brittiskt medborgarskap tar kontakt med mig för att gå med i IS kan han få besked om att han ska stanna i Storbritannien så att vi kan använda honom till andra saker, säger avhopparen till NRK.

Det är svårt att bedöma trovärdig­heten i uppgifterna, men det illustrerar komplexiteten i hur hotet från IS ser ut.

90 svenskar till IS

Enligt Säpo har man bekräftade uppgifter på att 90 unga svenskar lämnat landet för att strida för IS. Det är djupt oroande. Allra värst är det nog för de människor som får se sina syskon eller barn lämna Sverige för att ta till vapen. Begår de krigsbrott? Kommer de utföra terrordåd i Sverige när de kommer hem?

Samtidigt finns det människor som bekänner sig till IS fundamentalistiskt auktoritära tolkning av islam som kanske aldrig reser till Syrien för att slakta kurder, syrier, irakier eller yazidier. De förblir en destruktiv och hotfull kraft i sitt bostadsområde.

Vädjar om hjälp

Islamiska förbundet i Järva har flera gånger bett om hjälp för att få stopp på rekryteringarna till IS. Förbundet tar upp frågorna i sina fredagsböner, har stödgrupper och försöker informera föräldrar. Man önskar också att stadsdelsförvaltningarna anställer samordnare som kan arbeta särskilt med frågan.

Det vore bra. Vi borde också följa det danska exemplet och utarbeta en plan för hur myndigheter i Sverige ska agera för att stoppa unga från att ansluta sig till IS.

För att komma till rätta med pesten som är terrorvärvningarna måste vi tillsammans – samhälle, medborgare, myndigheter, föreningsliv – arbeta för att människor inte ska lockas av radikali­sering och militarisering.

Följ ämnen i artikeln