Kristersson har röstats ner flest gånger av alla
Den som förlorar har inget regeringsunderlag
Publicerad 2022-08-10
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Egentligen borde man kanske vara imponerad av Ulf Kristerssons slagtålighet. Den senaste mandatperioden har han röstats ner i fler statsministeromröstningar än någon annan svensk politiker. Ändå fortsätter han att tala om sitt regeringsunderlag som om han faktiskt redan borde sitta i Sagerska palatset.
Ett regeringsunderlag är inte ett regeringsunderlag om det inte lyckas samla majoritet. Alla uppgörelser och allt samförstånd blir bara skrift i vatten om man förlorar omröstningarna. Och Kristersson har förlorat, varje gång.
Det påminner nästan lite om politiker i andra länder som aldrig riktigt kunnat ta in att väljarna inte gett dem sitt stöd.
Åtta stormiga år
På ett sätt är det begripligt att Moderaterna vill göra regeringsfrågan till ett ämne i valrörelsen. De gångna åtta åren har varit en stormig seglats för den svenska demokratin. Det handlar inte bara om misstroendeomröstningar, ministrar som tvingats lämna och avhoppade riksdagsledamöter som fått avgörande roller. I botten finns också januariavtalet och det faktum att den majoritet som släppt fram Stefan Löfven och Magdalena Andersson mest enats i sin oro för Sverigedemokraterna.
Kristersson påstår gärna att hans alternativ är annorlunda. Moderater och kristdemokrater tycker att de har visat att de kan komma överens med Åkesson och hans gäng. Liberalernas nya ledning tycks nästan vara redo att gå med på vad som helst för att få vara med.
Lätta frågor
"Vi ska samarbeta i frågor där vi tycker lika" är ett mantra Kristersson kommer att upprepa många gånger fram till valet.
Det kan låta rimligt, men frågan är vad det betyder.
I opposition kan man välja att lyfta frågor där det går lätt att enas. Man kan också välja att hoppa över sådant som är svårare, som hur fler poliser eller en upprustning av försvaret ska betalas. Tycker man olika om a-kassan eller pensionerna kan man alltid prata om kärnkraft i stället.
Annorlunda att regera
För en regering fungerar inte det. Då går det inte att välja bort saker som är besvärliga, och det går inte att bortse från krav partier man är beroende av ställer. Om Kristersson undrar kan han ju fråga Magdalena Andersson eller Stefan Löfven.
En regering byggd på stöd av både liberaler och sverigedemokrater kan bli en statsministers mardröm. Det vet nog Ulf Kristersson. Men han vill ju så hemskt gärna flytta in i Sagerska palatset.
Efter åtta stökiga år i svensk politik kommer regeringsfrågan att bli viktig i höstens val. Ulf Kristersson talar gärna om enigheten bland de partier som stödjer honom, men hur är det egentligen med den saken?
Kommer Kristdemokraterna att acceptera Moderaternas planer på sänkt bistånd? Kommer Sverigedemokraterna att gå med på sänkt a-kassa och tuffare tag mot sjuka? Och vad händer i Liberalerna om inte Johan Pehrsson får bli minister?
Diskutera med Ingvar Persson. Chatten startar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.
Denna chatt är stängd.
Klockan har passerat halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill verkligen tacka alla som bidragit med åsikter och frågor.
Hej Kerstin, det blir du som får sista ordet.
Jag tror i och för sig att vi ska vara glada att det finns konflikter i politiken. Men jag håller med om att det också finns frågor där man borde hålla samma för att garantera långsiktigheten eller därför att man egentligen är eniga om det mesta. Energifrågan är en sådan. Det fanns ju en uppgörelse som Kristersson hoppade av. Och när det gäller kriminalpolitiken säger ju i princip alla samma sak.
Det borde kunna skötas bättre, för Sveriges skull.
Hej Ingvar,
Jag skulle önska mer samarbete över blockgränserna för att lösa ett antal stora problem som hittills förblivit olösta såsom undermålig integration, brottslighet, energifrågan, svajig sjukvård mm. Måste alla frågor vara ideologiska? Kan något parti vara emot en förbättrad integration t ex? Förtjänar inte väljarna nu handling istället för prat, prat, prat?
Om högersidan vinner valet, så blir det förmodligen tjafs och stridigheter även i den konstellationen. Busch är ju otroligt stridig och Åkesson är smart och listig. Kristersson kommer att malas ner av sina
”kompisar”.
Kerstin Olsson10 aug 2022Hej Anna.
Du har absolut en poäng, även om jag skulle säga att det kanske framför allt var Centern och Liberalerna som fick igenom saker som verkligen gick stick i stäv med den politik Socialdemokraterna gått till val på. Min enkla poäng är att regera i dagens parlamentariska situation. Då spelar det ingen roll om man heter Andersson eller Kristersson.
Det är väl samma sak med S eller hur Ingvar? Det var en mängd beslut som S avskydde som de var tvungna att gå med på för att MP krävde det. MP fick igenom oförskämt mycket i förhållande till sin storlek. När MP senare hoppade av regeringen så kunde S göra det dom ville såsom möjligheten att öppna nya gruvor i Sverige.
Enligt flera undersökningar så sympatiserar jag med KD, L samt S, ordningen varierar något, men det är klart att jag sympatiserar minst med V samt MP, två partier S är beroende av.
Anna10 aug 2022