Bästa dagspris på arbetskraft

Publicerad 2011-04-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

19 april 2011. Lönedumpning

Billig arbetskraft, spara minst 10?000 kronor i månaden per arbetare.

Det låter kanske som ett skatteutspel från någon ung centerpartist, men faktum är att det är menat som försäljningsargument för företaget Billig arbetskraft.

Bolagets hemsida utlovar kompetent personal för bland annat transporter, industriarbete, skogsarbete, restauranger och IT.

Billigt, som sagt.

Rekryteras utomlands

Arbetskraften levereras inom några veckor, med flyg eller båt. Skulle personalen inte leva upp till förväntningarna byts dem ut, utan kostnad.

Nätet är fullt av löften om de bästa priserna och präktiga rabatter. Till vardags handlar det om hemelektronik, kläder eller böcker.  Men när det handlar om människor är det lite annorlunda.

Arbetskraft till reapriser för tankarna till handel med människor.

Affärsidén bakom Billig arbetskraft är enkel. Företaget är lettiskt, men med svenska ägare. Den billiga arbetskraften rekryteras i Lettland, och rabatten blir möjlig bland annat därför att lönen betalas ut där.  En snickare kan till exempel kosta 159 kronor i timmen. Då ingår försäkringar, semesterersättning och obekväm arbetstid.

Lönedumpning och diskriminering

Billig arbetskraft är inte heller ensamt, företaget är bara ovanligt ogenerat i sin marknadsföring.

På stora byggen, som Citytunneln i Malmö och Norra länken i Stockholm, är en stor del av arbetskraften utstationerad och får sin lön i hemlandet. Ett sätt att sänka kostnaderna, på de anställdas bekostnad.

Det kan till exempel just handla om försäkringar och sociala avgifter. I princip ska de vara likvärdiga, men EU:s regler tillåter att den som

arbetar på uppdrag kan vara kvar i hemlandets system – i två år. Och det även om den anställde själv får betala sina försäkringar.

Naturligtvis handlar det om lönedumpning, om människor som diskrimineras och om oschyst konkurrens.

Facken för en ojämn kamp för ordning och reda.

Regeringen gör inget

Riksdagen diskuterade frågan om försäkringarna i förra veckan. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt frågade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vad regeringen tänker göra åt att kollektivavtalen urholkas.

Ingenting, visade det sig. Reglerna är inget kryphål, den enskilde missgynnas inte och rörligheten underlättas, förklarade Kristersson. Visst tycker också ministern att två år kan kännas lite långt, men å andra sidan finns det länder som skulle vilja ha ännu längre undantag.

För dagen ser Kristersson inga ”skäl att ha en annan uppfattning” än att tvåårs­regeln får gälla.

Rean på arbetskraft kan fortsätta. Billig arbetskraft och andra får fortsätta med sin utförsäljning.