Välkommen till coachsamhället
”Svårt sjuka ska få en egen coach.” Det meddelade Filippa Reinfeldt, moderat hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, stolt på SvD:s debattsida i går.
Sjuka ska få hjälp att hitta rätt i den vårdmarknadsdjungel som Filippa Reinfeldt har varit med att skapa. På köpet ska landstinget spara på resurser genom att sänka antalet vårddygn. Det framstår som reformens verkliga syfte.
Man trodde att just ordet ”coach” var brännmärkt i den moderata terminologin efter regeringens jobbcoachhaveri. Det ledde ju huvudsakligen till att jobbcoacher fick jobb och vi fick rubriker som ”Då: vd för sekt – Nu: jobbcoach”.
Man får hoppas att de svårt sjuka i Stockholm slipper sådant.
Effektivitet är bra. Många landsting utnyttjar sina resurser alltför dåligt, men när oppositionen tidigare pratat om vikten av att effektivisera och förbättra sjukvården har Moderaterna visat sig ointresserade. Moderatstyret i Stockholm har målmedvetet infört styrsystem som leder till både ineffektiv vård och kostar skattebetalarna stora pengar.
Filippa Reinfeldts vårdval är ett sådant. När det infördes ökade kostnaderna för skattebetalarna med över 100 miljoner. Plötsligt hade man fått ett system där det inte är patienters behov som styr vårdutbudet.
Eftersom ersättningssystemet ger vårdcentralerna betalt per patientmöte tar man i jakt på intäkter in patienter som egentligen inte behöver gå till
doktorn. Det betyder att människor med förkylningar och träningsvärk systematiskt prioriterats framför svårt sjuka. Det är snabba pengar och de
multisjuka hamnar i kläm.
Moderaternas lösning på det problem man själv har skapat är alltså coacher. Det är logiskt. Är man i grunden emot en solidariskt finansierad sjukvård för alla finns det liksom ingen riktig orsak till att se till att varje skattekrona används med förnuft.
Vi får en coach i stället.