Kristersson vågar inte säga emot Bali
I går intervjuades Ulf Kristersson i Aktuellt med anledning av att den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali publicerat bilder på sig själv med vapen och gjort anspelningar om ett "krig" mot Dagens Nyheter. Många har reagerat starkt. Mediernas branschorganisation Tidningsutgivarna, TU, tyckte publiceringarna var av sådan art att de kallade Kristersson till ett möte.
I stället för att själv delta skickade M-ledaren sin partisekreterare Gunnar Strömmer. När Kristersson sen skulle svara på Aktuellts frågor hade han inte ens bemödat sig med att se bilderna.
– Nej, jag har varit på resande fot så jag har faktiskt inte sett dem, svarade han.
Är det verkligen möjligt? Det låter helt osannolikt att inte någon i Kristerssons stab visat bilderna innan en intervju i SVT om just dessa. Alternativet är en nonchalans utan dess like.
Poserar med gevär
På en av bilderna har Balis ansikte klippts in på ett omslag av krigsspelet ”Call of Duty" med texten ”Hanif & DN at war”. På en annan poserar han med ett gevär på en skyttebana vid en grundskola. Bakgrunden till publiceringarna är att DN faktagranskat Balis uttalanden om migration, samt en ledartext om att KD-politikern Sara Skyttedal poserat med vapen.
– Vi vet sen tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är våra lagstiftare, uttrycker sig, sa Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.
Men Kristersson menade att han inte ville "recensera Bali eller andra politiker". Eftersom han inte hade sett bilderna, och därmed inte kunde uttala sig ordentligt, misslyckades han också med att ta avstånd. På frågan om vilket ansvar han har som partiledare försökte han fly undan och hävdade att det inte fanns mycket att göra.
Sände en tydlig signal
De flesta förstår nog att partiledaren har stort inflytande över partiets kommunikation. Kristersson är ju dessutom vald till posten med ett mandat att bidra till ett politiskt samtal med "fler vuxna i rummet". Den enda rimliga slutsatsen av gårdagens undanflykter är att han instinktivt inte vill säga ifrån.
Varför inte? Bali är populär inom ytterkantshögern och bland de väljare som väger mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Skulle Kristersson gå hårt åt honom riskerar han att tappa partiets koppling till den gruppen. Det verkar vara ett för högt pris. Det vågar han inte nu.
I stället sände Kristersson en tydlig signal om vilken sorts ledarskap han erbjuder. Allianskollegorna borde lyssna noggrant. Om de hoppas på en statsministerkandidat som står upp för anständighet och agerar hårt mot alla sorters hot mot demokratin lär de inte ha imponerats.