Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Energifiaskot gör Kristersson löjlig

Partiet kan inte längre leda en regering

Det kan inte vara lätt för traditionella moderater. Det kan inte vara lätt för seriösa moderata politiker heller, det finns faktiskt sådana. Föreställningen att deras parti skulle kunna leda landet faller just nu sönder.

Partiets energipolitiska fiasko är så totalt att det skadar hela idén om att Ulf Kristersson någonsin skulle kunna bli statsminister.

I förra veckan meddelade Moderaterna att de överger den drygt tre år gamla energiöverenskommelsen. Det ska kanske sättas på kontot för skilsmässan från de andra allianspartierna.

Att bryta uppgjorda uppgörelser skadar ett partis trovärdighet, men inte nödvändigtvis dess popularitet.

Politiska pekpinnar

När Moderaterna i riksdagens näringsutskott hals över huvud väljer att stödja ett förslag från Sverigedemokraterna blir haveriet dock en angelägenhet för oss alla. Högerpopulisterna vill nämligen använda politiska pekpinnar för att tvinga Vattenfall att avbryta stängningen av reaktorerna 1 och 2 i Ringhals.

Reaktorerna ska stoppas vid årsskiftet. Beslutet fattades för flera år sedan på kommersiella och tekniska grunder. Vattenfalls vd Magnus Hall säger rakt ut att de moderata och sverigedemokratiska idéerna är fria fantasier.

Förutsättningarna att köra de två reaktorerna finns helt enkelt inte.
Det hindrar alltså inte Moderaterna i riksdagen.

"Fokus för oss är att trygga elförsörjningen" säger moderaten Lars Hjälmered i Dagens Nyheter.

Förlåt, men det är inte alls vad det handlar om.

Hänger med sedan åren i MUF

För generationer av moderata karriärpolitiker har kärnkraften varit en politisk symbol som de burit med sig sedan åren i MUF. Lars Hjälmered agiterade sannolikt uranets lov redan i gymnasiets rasthall någon gång på 1990-talet.
Nu faller man tillbaka i mönstret.

Det är sorgligt att se. Möjligen är det dessutom farligt för Sverige.

Vårt land behöver göra stora investeringar i energisystemet. Vi behöver kraftledningar, system för energilagring och nya vindkraftverk. Det vi inte behöver är osäkerhet eller politiska diktat om kärnkraftverk som inte ens ägarna tror kan drivas säkert och lönsamt.

Kärnkraftsalliansen mellan moderater och sverigedemokrater väcker kanske ungdomsminnen hos politiker som Lars Hjälmered och Ulf Kristersson. Men den demonstrerar framför allt hur långt ifrån Reinfeldts vision om ett statsbärande parti dagens höger befinner sig.