Nakenbilderna säljs – förstör unga tjejers liv
Eleverna glor på Saga som "ett djur på zoo"
Att läsa Dagens ETC:s granskning av handeln med tjejers sexbilder på nätet är som en spark i magen.
200 kr i en snabb swish, sen har du tillgång till cirka 5000 olika nakenbilder och filmer. Bilder som en gång var menade för privat bruk, skickade i tillit, säljs vidare i chattgrupper. Det hela har blivit en industri. De utsatta tjejerna är ofta under 15 år. Det hela är barnporr.
Saga är en av de drabbade som Dagens ETC träffat. En dag hackades hennes snapchat-konto och bilderna som hon skickat till sin pojkvän började spridas. Hon var 14 år vid tillfället. Idag är hon 15 år och bilderna fortsätter att säIjas vidare.
I skolan visslar killarna efter Saga. I intervjun berättar hon att lärarna på skolan har fått sätta för fönstren i klassrummen för att eleverna inte ska glo på henne “som om hon var ett djur på zoo”.
Skildringen gör mig smärtsamt påmind om min egen högstadietid. För det skedde redan då. Även om det är 14 år sedan jag gick i högstadiet, minns jag det bröliga hö-hö:andet i korridorerna. Från målbrottstinna halsar stötte skratten fram när killarna, då via bluetooth, delade sina fyndigheter broderligt med varandra.
Jag vet inte om lärarna på skolan kände till vad som pågick. Om de gjorde det, så märkte inte jag som elev av det i alla fall. Jag vet inte ens om vi berättade om det? Det här var den brutala verkligheten som man förlikade sig med.
Sedan dess har uppenbarligen inget förbättrats, det har snarare förvärrats. 2022 är alla tonåringar utrustade med smartphones. Allt är content, ett knapptryck ifrån att publiceras på sociala medier. Därtill har övergreppen organiserats, handeln har växt till ett nätverk.
Idag kan förövarna, alltså köparna av nakenbilderna- och filmerna skräddarsy sitt brott och beställa bilder på tjejer utifrån sin alldeles egna smakpalett. Det går att hitta flickor utifrån ålder, städer, till och med skola.
Jag vet inte om killarna från min högstadietid någonsin tagit tillfället i akt och rannsakat sitt beteende. Även om det är det minsta man kan begära, är inte deras individuella funderingar särskilt relevanta i det långa loppet. Förändringen måste ske på fler platser än hos de individer som redan begått brottet. Eftersom dessa övergrepp fortsätter år efter år, är det uppenbart att problemet är strukturellt. I mångt och mycket bottnar det i en skev kvinnosyn – som måste förändras.
En avgörande plats för förändring är skolan. I flera år har den svenska skolan kritiserats av extremhögern för att sysslat för mycket med “genustrams”.
Dagens ETC:s granskning visar att vi som samhälle inte har gjort det tillräckligt. Frågor om genus, jämställdhet och samtycke måste ta större plats, inte mindre.
Annars kommer unga tjejers liv fortsätta förstöras.